ŘSD začne měřit hluk na osmi místech úseku dálnice D35 Časy – Ostrov

Nový úsek D35 Časy - Ostrov. Pramen: Swietelsky stavebníNový úsek D35 Časy - Ostrov. Pramen: Swietelsky stavební

ŘSD provede více měření, než jim stanovili hygienici.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne měřit hluk na novém úseku dálnice D35 Časy – Ostrov, která byla uvedena do provozu vloni v prosinci.
Dodržení hlukových limitů je podmínkou kolaudace stavby. Podle závazného stanoviska krajských hygieniků bylo k měření hluku po otevření dálnice stanoveno jedno místo měření v obci Městec. ŘSD však kvůli dobrým vztahům s okolními obcemi a ve snaze předejít případným nesrovnalostem navrhlo provést měření v dalších sedmi obcích, které jsou nejvíce zasaženy, uvedli silničáři v tiskové zprávě.

Úroveň hluku se bude sledovat také v Časech, Lánech u Dašic, Dašicích, Prachovicích, Dolní Rovni, Čeradicích a Uhersku. „Nově navržená místa pro měření hluku budou prověřena Krajskou hygienickou stanicí a prováděcí laboratoří a teprve poté budou finálně odsouhlasena, případně zvolena místa jiná. O výsledcích místního průzkumu budou jednotlivé obce informovány,“ uvedlo ŘSD.

Místa měření navrhnou starostové

Podle Pardubického kraje se celodenní měření uskuteční na jaře a na podzim. Výsledky se musí vejít do hygienického limitu, který pro denní provoz činí 60 decibelů, v noci pak 50 decibelů. Pokud by byly hodnoty překročeny, muselo by ŘSD hluk z dálnice snížit, například výstavbou protihlukových stěn.

V úterý se uskutečnilo koordinační jednání specialistů ŘSD se zástupci obcí, krajské hygienické stanice a krajského úřadu. ŘSD nepředpokládá, že limity by mohly být překročeny, očekává se, že měření v praxi potvrdí závěry hlukové studie, která byla provedena před stavbou.

„Starostové mohou toto místo v obcích sami navrhnout podle podnětů občanů a znalosti okolí, nebo nechat změřit hluk v bodu určeném ŘSD, které vždy vybralo nejbližší budovu od tělesa dálnice,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš (ODS). První měření by se podle něj mohlo odehrát už v dubnu, zařízení bude umístěno na budovách po 24 hodin mimo svátky, víkendy a další klidové dny, aby výsledky co nejvíce odpovídaly skutečnému provozu na dálnici.

V minulosti si na hluk z dálnice stěžovali například obyvatelé obce Rokytno na Pardubicku, která leží poblíž úseku D35 Opatovice – Časy. Podle Kortyše ale měření u Rokytna ukázalo, že ani přes stížnosti nebyly porušeny hygienické limity a výsledky potvrdily závěry hlukové studie.

Tagy D35 D35 Časy - Ostrov měření hluku Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
8 komentářů