Pražské letiště odbavilo deset milionů cestujících. Ve srovnání s Vídní je přibližně na polovině

Terminál 2 pražského letiště. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTerminál 2 pražského letiště. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Pro srovnání, branami vídeňského letiště prošlo během prvních osmi měsíců téměř 20 milionů pasažérů.

Letiště Václava Havla Praha překonalo hranici deseti milionů odbavených cestujících od začátku letošního roku. Na sociální síti X to oznámil šéf letiště Jiří Pos. Na dosažení desetimilionové mety potřebovali na Ruzyni téměř devět měsíců.

Na statistice odbavených pasažérů se výrazně podepsala letní sezóna. Čtvrtého července informoval Pos o šesti milionech cestujících, dvanáctého srpna o osmi milionech a prvního září už o devíti milionech odbavených pasažérů.

Jak už dříve vedení pražského letiště uvedlo, letos očekává odbavení celkem 13,6 milionu cestujících. Příští rok by pak měla být atakována hranice patnácti milionů. Obnovit by se v té době mohly mimo jiné některé lety do severní Ameriky.

V minulém roce pražské letiště odbavilo 10,7 milionu cestujících, rekordní byl poslední předcovidový rok 2019 (17,8 mil. cestujících).

Pro srovnání, před týdnem zveřejnilo své aktualizované statistiky za letošek letiště Vídeň. Během prvních osmi měsíců odbavilo dohromady 19,5 milionu pasažérů. Ve srovnání s loňským rokem si ve Vídni za stejné období polepšili o 32,5 %. V porovnání s rokem 2019 před pandemií pak za stejné období ztrácí 6,7 %.

Tagy letiště praha Letiště Václava Havla Praha prg
90 komentářů