Praha začíná rušit spoje vlakových linek S, nejprve na trati do Říčan

Elektrická jednotky 471 City Elefant v Praze - Uhříněvsi. Foto: České dráhyElektrická jednotky 471 City Elefant v Praze - Uhříněvsi. Foto: České dráhy

Praha omezí od pondělí provoz na lince S9 v úseku mezi Horními Počernicemi a Říčany. Hlavní město se netají snahou

Praha omezí od pondělí provoz na lince S9 v úseku mezi Horními Počernicemi a Říčany. Hlavní město se netají snahou zredukovat vlakovou dopravu ještě více, naráží ale na postoj krizového štábu Středočeského kraje, který i přes prázdné vlaky omezení odmítá.

Zrušení spojů oznámil na svých stránkách Ropid. „Ruší se všechny spoje kromě posledního večerního z Prahy, které končí nebo začínají v Říčanech,“ řekl mluvčí Ropidu Filip Drápal. V úseku z pražského hlavního nádraží se ruší jeden vlak do Horních Počernic.

Praha požaduje po Středočeském kraji, aby kvůli prázdným vlakům redukoval část spojů na páteřních linkách. Zatím neúspěšně. Jejich provoz financují společně kraj s Prahou. S omezením souhlasí Integrovaná doprava Středočeského kraje, naráží ale na krizový štáb kraje v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO). Podle jejího vyjádření by tak došlo k odříznutí dopravní obslužnosti obyvatel kraje. Praha přitom požaduje pouze škrty hlavních linek, kde vlaky jezdí po čtvrt hodině, někdy i v kratším intervalu.

Ropid se rozhodl zredukovat spoje, které platí hlavně Praha. „Tyto vlaky jsou v drtivé většině své trasy vedeny na území Prahy, čili financovány Prahou. Jejich zrušení nijak neohrožuje možnost Středočechů dojíždět do práce. Zrušením těchto vlaků dopoledne a podvečer se interval na lince S9 prodlouží z 15 na 30 minut,“ dodal Drápal.

Praha už dříve zrušila Městskou linku z Roztok do Hostivaře. Jiné spojení, například z Radotína, podle Drápala omezit nejde. „U vlaků S7 do Radotína by jejich případné zrušení nepřineslo žádnou úsporu, neboť tyto vlaky jsou svázány s vlaky do Řevnic, a pokud nejsou zrušeny tyto vlaky, ty radotínské by stejně musely být někde uklizeny, protože pro ně není na hlavním nádraží kapacita,“ dodal Drápal.

Tagy omezení dopravy kvůli koronaviru Pražská integrovaná doprava ropid S9 Středočeský kraj Top
42 komentářů