dkv-spojujeme

Středočeský kraj odmítl žádost z Prahy a dál bude ve vlacích vozit vzduch

CityElefant na lince S7 v Dobřichovicích. Foto: Jan SůraCityElefant na lince S7 v Dobřichovicích. Foto: Jan Sůra

Podle dnešního rozhodnutí Krizového štábu Středočeského kraje se nebude ve středních Čechách dál omezovat doprava a bude stále platit prázdninový

Podle dnešního rozhodnutí Krizového štábu Středočeského kraje se nebude ve středních Čechách dál omezovat doprava a bude stále platit prázdninový režim. Ten se týká především autobusů. O omezení vlakových spojů požádala včera kraj Praha. Kraj rozhodnutí krizového štábu zveřejnil na svých stránkách.

„Náš kraj je na rozdíl od Prahy svým charakterem venkovský region s více než tisícovkou obcí, z nichž je většina malých. Každé další omezení by znamenalo, že se lidé nedostanou do práce, k lékaři, do lékáren anebo na nákup. Proto další omezení dopravy nyní nebudeme dělat. Nemůžeme obyvatele malých obcí, které nemají k dispozici automobil, odříznout od světa,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Krizový štáb tím reaguje i na výzvu vedení pražského magistrátu, který požadoval po středních Čechách další výrazné omezení příměstské dopravy. Poukázal na to, že na některých spojích je až devadesátiprocentní pokles cestujících kvůli opatřením proti koronaviru.

Hejtmanka a předsedkyně Bezpečnostní rady kraje také zdůraznila, že tím, že je využit prázdninový režim v dopravě, který de facto znamená pokles objemu služeb a je plánovaný, tak nebude mít negativní dopad do krajského rozpočtu. Dopravou se podle jejích slov krizový štáb zabývá každý den. „Dbáme na to, aby spoje nebyly přeplněné, aby lidé od sebe mohli zachovat doporučený odstup a bezpečně se dopravit na místo, kam potřebují,“ dodala hejtmanka.

Zároveň informovala, že Rada kraje bude příští pondělí schvalovat poskytnutí mimořádné zúčtovatelné zálohy smluvním autobusovým dopravcům Středočeského kraje. Důvodem je pokles výběru jízdného a zvýšených nákladů na opatření proti nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem. Mimořádně poskytnutá záloha ve výši jedné standardní měsíční platby dopravci bude zúčtována s dopravcem do konce roku 2020.

 

Tagy koronavir omezení dopravy příměstská doprava Středočeský kraj Top
101 komentářů