Praha nakoupí sochy pro Dvorecký most. Otevřený má být za dva roky

Stavba Dvoreckého mostu, stav říjen 2023. Foto: Metrostav TBRStavba Dvoreckého mostu, stav říjen 2023. Foto: Metrostav TBR

Podoba soch je součástí vítězného architektonického návrhu.

Praha doplní podobu Dvoreckého mostu, který spojí v roce 2025 Zlíchov a Podolí, o neokubistické sochy s vodními prvky a speciálním osvětlením. O nákupu za 8,5 milionu korun rozhodli minulý týden pražští radní. Praha současně uvedla zatím poslední termín odhadovaného zprovoznění mostu: listopad 2025.

Nákup oznámilo hlavní město v tiskové zprávě. Pořízeno bude celkem pět uměleckých děl, mezi ně patří například také neokubistická betonová skulptura nazvaná Heavy Head Boy s elektronicky řízeným vodním systémem. Podoba soch je součástí vítězného návrhu, který vzešel z dvoukolové architektonické soutěže.

Betonování v noci a s chlazením. V Praze roste první opěra nového Dvoreckého mostu

Chceme, aby sochy kromě dotvoření výzdoby mostu také doplnily nově vznikající veřejné prostranství o hodnotné umělecké prvky a funkční mobiliář. Na smíchovské straně mostu vznikne světelná zahrada Light Removes Darkness, kde místo stromů vyroste 120 různých lamp veřejného osvětlení z celého světa, například z indonéské Jakarty, Lucemburska nebo Ázerbájdžánu. Na podolské straně pak mimo jiné vznikne plovárna, prostor pro konání koncertů a divadelních představení, skatepark nebo lezecká stěna. Ani tady nebudou chybět umělecké prvky,“ řekl náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček. Podle náměstka primátora pro oblast kultury a památkové péče vznikne v Praze další atraktivní místo.

Dvorecký most bude díky uměleckým prvkům od Krištofa Kintery splňovat nejen svou primární funkci dopravní stavby, ale jeho okolí bude také fungovat jako místo lákající k trávení volného času. Zároveň se stane cílem obdivovatelů současné architektury a umění. Takto bychom měli přemýšlet o všech investičních akcích hlavního města,“ říká I. náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib.

Miliardová stavba

Stavba mostu začala loni v září. Zakázku za miliardu korun Metrostav TBR, Strabag a Firesta-Fischer, rekonstrukce stavby. Již nyní je jisté, že se protáhne zhruba o rok. Důvodem jsou především nepředpokládané geologické podmínky.

Stavba Dvoreckého mostu v Praze nabrala zpoždění, dokončení se odsouvá na rok 2025

Metrostav na konci října na svém facebookovém profilu uvedl, k jakému posunu na stavbě došlo. „V současnosti pracujeme na prostorové podpůrné konstrukci a bednění mostovky prvního pole mostu na smíchovské straně, a na ukládce betonářské a předpínací výztuže do bednění šestého pole na protějším břehu v Podolí,“ uvedl Metrostav.

Nový most umožní propojit tramvajové tratě vedoucí od Barrandova a Modřan. Jezdit po něm budou také autobusy a průjezd bude umožněn i vozům integrovaného záchranného systému. Otevřen bude také pro chodce a cyklisty. Východní vyústění mostu bude u severního okraje areálu Žlutých lázní, západní povede poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Délka bude 388 metrů a šířka 16 metrů.

Stavba Dvoreckého mostu, stav říjen 2023. Foto: Metrostav TBRStavba Dvoreckého mostu, stav říjen 2023. Foto: Metrostav TBRStavba Dvoreckého mostu, stav říjen 2023. Foto: Metrostav TBRStavba Dvoreckého mostu, stav říjen 2023. Foto: Metrostav TBRStavba Dvoreckého mostu, stav říjen 2023. Foto: Metrostav TBRDvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMPDvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMPStavba Dvoreckého mostu (březen 2023). Pramen: Metrostav
Tagy Dvorecký most praha
136 komentářů