Stavba Dvoreckého mostu v Praze nabrala zpoždění, dokončení se odsouvá na rok 2025

Dvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMPDvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMP

Označení Dvorecký most je pracovním názvem, město ještě bude řešit, jak se bude jmenovat. Cílem je pojmenovat jej po významné ženě.

Práce na novém pražském mostu s pracovním názvem Dvorecký, který propojí Prahu 4 s Prahou 5, nabraly z důvodu nepředpokládaných geologických podmínek v korytě Vltavy zpoždění. Původní termín dokončení byl příští rok, nyní to vypadá, že se stavba protáhne do roku 2025. V rozhovoru s ČTK to řekl náměstek pražského primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Most bude sloužit MHD, pěším a cyklistům a město vyjde asi na miliardu korun.

Nový most umožní propojit tramvajové tratě vedoucí od Barrandova a Modřan. Jezdit po něm budou také autobusy a průjezd bude umožněn i vozům integrovaného záchranného systému. Východní vyústění mostu bude u severního okraje areálu Žlutých lázní, západní povede poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Délka bude 388 metrů a šířka 16 metrů.

I přes geologické průzkumy, které stavbě předcházely, se podle Hřiba s ohledem na mimořádně členité pražské geologické podmínky při stavbě objevily problémy, které budou znamenat zpoždění stavby. „Jsem přesvědčen, že most budeme otvírat v tomto volebním období,“ dodal.

Stavba Dvoreckého mostu (březen 2023). Pramen: MetrostavStavba Dvoreckého mostu (březen 2023). Pramen: MetrostavStavba Dvoreckého mostu (březen 2023). Pramen: MetrostavStavba Dvoreckého mostu (březen 2023). Pramen: MetrostavDvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMPDvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMP

Stavba začala loni v září a pro město ji zajišťuje konsorcium firem Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher. Jelikož bude most určen především pro MHD, město podle náměstka očekává, že velkou část nákladů bude moci zaplatit z evropských dotací. Podobu mostu vytvořili architekti z Tubes a Atelier 6, pod ním má vzniknout veřejný prostor navržený výtvarným umělcem Krištofem Kinterou. Součástí projektu jsou mimo jiné kavárna, pikniková zóna a Kinterova autorská socha.

Označení Dvorecký most je pracovním názvem, město ještě bude řešit, jak se bude finálně jmenovat. Cílem je pojmenovat jej po významné ženské osobnosti, Hřib dnes uvedl, že na výběr jména magistrát pravděpodobně uspořádá veřejnou anketu.

V minulosti se objevilo několik návrhů, a to včetně například pojmenování po prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi nebo po smíchovské rodačce a americké ministryni zahraničí Madeleine Albrightové. „Dle mých informací to ale rodina paní Albrightové odmítla, to znamená, že tahle možnost padá,“ řekl Hřib.

Zatím poslední pražský most přes Vltavu, Trojský most, byl zprovozněn v říjnu 2014. Nahradil provizorní tramvajový most z roku 1981 přezdívaný „Rámusák“, jehož provoz byl ukončen 7. října 2013. V roce 2020 město zprovoznilo novou lávku přes Vltavu v Troji na místě té, která se zřítila v roce 2017. Magistrát také brzy dokončí Štvanické lávky z Holešovic do Karlína. Mluví se rovněž o vybudování takzvaného Rohanského mostu z Holešovic do Karlína.

Tagy Dvorecký most
101 komentářů