Potvrzeno: Polská Pesa získala svůj dosud největší kontrakt, dodá vlaky do Rumunska

Nové jednotky PESA pro Rumunsko. Foto: PESA BydgoszczNové jednotky PESA pro Rumunsko. Foto: PESA Bydgoszcz

Většinu nákladů má zaplatit evropská dotace.

Polský výrobce kolejových vozidel Pesa Bydgoszcz se stal definitivně vítězem velkého tendru na dodávku nových elektrických jednotek do Rumunska. Dodá celkem 62 jednotek pro příměstskou dopravu v okolí Bukurešti, Kluže a Iasi. Vyhrál i soutěže na dalších 29 jednotek pouze pro Bukurešť.

O vítězství polské firmy se mluvilo již v září. První kontrakt je už podepsán, ve druhém případě běží ještě odvolání Alstomu. O vítězství informovala Pesa v tiskové zprávě.

Hodnota první zakázky je tři miliardy zlotých s opcí na objednávku dalších vozidel. Součástí je i servis na 15 let, Pesa v Rumunsku postaví ve třech městech moderní střediska údržby. Pesa vyhrála i soutěž na 29 elektrických jednotek Inter-Regio pro provoz v okolí Bukurešti, hodnota zakázky je 1,2 miliardy zlotých. V případě této zakázky běží ještě odvolání Alstomu.

Kupujícím bude rumunská státní půjčovna vlaků Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Většinu nákladů má zaplatit evropská dotace z rumunského Národního plánu obnovy.

„Nové jednotky budou vycházet z těch, které jsme dodali českému RegioJetu,“ řekl Jan Bończyk, vedoucí exportu polského výrobce. Třívozové jednotky budou mít kapacitu 192 míst k sezení, budou vybaveny rumunským zabezpečovacím systémem PZB 90.

Tagy Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) Pesa Bydgoszcz rumunsko
48 komentářů