Alstom uspěl v soutěži na lokomotivy pro Rumunsko, kupuje je státní půjčovna

Lokomotiva Alstom Traxx MS3 pro belgické dráhy. Foto: AlstomLokomotiva Alstom Traxx MS3 pro belgické dráhy. Foto: Alstom

Lokomotivy budou nasazeny hlavně na dálkové vlaky.

Společnost Alstom získala další velkou zakázku pro rumunskou železnici. Rumunská státní půjčovna vlaků Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) oznámila, že Alstom se stal vítězem soutěže na dodávku 16 čtyřnápravových lokomotiv s rychlostí do 200 km/h.

Vyplývá to z informací v tiskové zprávě ARF. Alstom se přihlásil do soutěže ve sdružení Alstom Transport a Alstom Transportation Germany. Do Rumunska by měl dodat lokomotivy TRAXX MS3.

Kontakt v hodnotě zhruba 3,8 miliardy korun počítá s údržbou na 20 let. Lokomotivy mají být nasazeny na dálkové vlaky Dej – Brašov – Bukurešť – Constanța, Temešvár – Arad – Brašov – Bukurešť, Temešvár – Kluž – Iași a Iași/Suceava – Bukurešť – Constanța. Běží ještě lhůta pro odvolání.

Rumunsko od roku 2019 vypsalo několik soutěží na nákup nových vlaků. Jde modelem, kdy je nakupuje stát a ten je bude pronajímat dopravcům. V soutěžích na nové elektrické jednotky uspěly Alstom a polská PESA. Rumunsku bude na nové jednotky výrazně přispívat Evropská unie. První jednotky z tohoto programu se již testujíc v Česku. Běží ještě soutěž na dodávku 12 vodíkových jednotek.

Do Česka dorazily na testy nové jednotky pro Rumunsko

Tagy alstom Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) rumunsko Traxx MS3
25 komentářů