Do Česka dorazily na testy nové jednotky pro Rumunsko

Nová jednotka Alstom Coradia Stream pro Rumunsko. Foto: VUZNová jednotka Alstom Coradia Stream pro Rumunsko. Foto: VUZ

Jde o začátek velké modernizace rumunské železnice.

Na železničním zkušebním okruhu Výzkumného Ústavu Železničního začíná testování nové elektrické jednotky Coradia Stream od Alstomu. Nové vozidlo je začátkem velké modernizace rumunské železnice.

Alstom do Rumunska dodá celkem 37 šestivozových jednotek, které budou nasazeny hlavně na rychlíky. Rumunská státní organizace Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), která funguje jako státní půjčovna vozidel, objednala nejprve 20 jednotek s opcí na dalších 20, v září 2022 využila opci na 17 jednotek. Součástí zakázky je i údržba vozidel na 15 let.

Alstom vyhrál soutěž na nové jednotky pro rumunskou státní půjčovnu vlaků

Pro Alstom jde o přelomový kontrakt na rumunském trhu: jde o jeho první zakázku v oblasti osobní železniční dopravy v Rumunsku. Mají být dodány do 31 měsíců od podpisu kontraktu, ke kterému došlo v březnu 2022.

ARF s novými jednotkami počítá na výkony v závazku veřejné služby zejména na rychlících. Jednotky budou vybaveny na 160 km/h, jsou vícesystémové. Maximální rychlost bude 160 km/h. Šestivozové jednotky budou plně nízkopodlažní s kapacitou 350 sedaček.

Montáž jednotek probíhá v závodě Alstomu v polském městě Chorzów. Modernizace rumunské železnice vlaky vyrobenými v Polsku bude pokračovat i nadále. Velkou zakázku na nové jednotky loni získala také PESA Bydgoszcz.

Potvrzeno: Polská Pesa získala svůj dosud největší kontrakt, dodá vlaky do Rumunska

Tagy Alsom Coradia Stream Alstom¨ Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) rumunsko vúž Výzkumný ústav železniční
17 komentářů