Potvrzeno: Alstom vyhrál soutěž na dodávku až 30 tramvají pro Lille

Nové tramvaje pro Lille. Foto: AlstomNové tramvaje pro Lille. Foto: Alstom

Dodávka nových tramvají začne v roce 2026.

Společnost Alstom definitivně potvrdila získání velké zakázky na dodávku až 30 nových tramvají pro francouzské město Lille. O vítězství Alstomu informovala radnice v Lille už loni na podzim, v závěru roku potvrdil kontrakt podpisem i Alstom.

Alstom do Lille dodá celkem 24 tramvají typu Citadis s opcí na dodávku dalších šest vozů. Nahradí tramvaje, které dodala na počátku 90. let minulého století italská společnost Breda.

S délkou 32,4 metru a šířkou 2,4 metru půjde o vozy s kapacitou 196 cestujících, budou mít čtvery dveře na každé straně. Budou klimatizované a vybavené moderním informačním systémem pro cestující. Kontrakt má hodnotu 124 milionů eur.

V Lille jezdí tramvaje po metrovém rozchodu. Místní dvě linky ještě spojují města Roubaix a Tourcoing. Radnice očekává, že počet cestujících v tramvajích vzroste do roku 2034 na 60 000 denně.

Nové tramvaje se budou vyrábět v závodě Alstomu v La Rochelle, kde se vyrábí tramvaje na platformě Citadis. První pětičlánkové tramvaje vyjedou v roce 2026.

Tagy alstom Alstom Citadis Lille
3 komentáře