Poslední tři A380 a konec. Emirates urychlí převzetí posledních největších osobních letadel

Airbus A380 společnosti Emirates. Foto. EKAirbus A380 společnosti Emirates. Foto. EK

A380 budou létat ještě dvacet let, plánují Emirates

Letecká společnost Emirates přebere poslední objednaná letadla Airbus A380 již letos v listopadu. Původní plán počítal se zakončením dodávky až příští rok v červnu. Půjde o poslední nová největší osobní letadla, která Airbus dodá svým zákazníkům. Jejich výroba tak definitivně končí.

Posun dodávky dnes oznámily Emirates v tiskové zprávě. Dubajský dopravce je největším zákazníkem tohoto typu letadla, u kterého Airbus kvůli nedostatku zakázek oznámil v roce 2019 plán ukončit výrobu a desítky strojů leží aktuálně odstavených, první jsou už sešrotovány.

Všechny tři nové A380 budou létat v konfiguraci se čtyřmi cestovními třídami včetně nové Premium Economy. Tato třída je u Emirates zatím pouze u tří letadel. Flotila letadel A380 společnosti Emirates dosáhne po převzetí 118 kusů. Emirates měly původně odebrat 162 letadel A380, nakonec se s Airbusem dohodly na snížení objednávky na 123 kusů. To ukazuje, že část letadel je už vyřazeno.

Se společností Airbus jsme se dohodli na dodání zbývajících objednávek letadel A380, u kterých jsme také zajistili finance na jejich nákup. Tato nová letadla budou zahrnovat také oblíbená sedadla Premium Economy třídy, aktuálně se na spuštění tohoto nového modelu kabiny připravujeme a spustíme ho v následujících měsících,“ uvedl Sir Tim Clark, prezident letecké společnosti Emirates.

V provozu je jen čtvrtina A380

I když řada dopravců s A380 kvůli vysoké kapacitě a spotřebě letadlo definitivně uzemnila, Emirates s ním plánují létat dál. „V následujících dvou desetiletích bude Emirates i nadále největším provozovatelem tohoto typu moderního letadla, stejně tak jsme odhodláni zajistit, aby zákaznické zkušenosti s A380 zůstaly co nejlepší, proto budeme nadále pokračovat s investicemi do vylepšení našich produktů a služeb,“ dodal Clark.

A380 v barvách Emirates aktuálně létá na linkách mezi Dubají a Ammánem, Káhirou, Düsseldorfem, Frankfurtem, Guangzhou, Londýnem (Heathrow), Los Angeles, Manchesterem, Mauriciem, Moskvou, Mnichovem, New Yorkem (JFK), Paříží, Torontem, Vídní, Washingtonem DC a Curychem. V konfiguraci s premium economy je na trase do Paříže a Londýna. Aktuálně je v provozu u Emirates jen kolem třiceti těchto letadel.

Výroba A380 končí po 15 letech od vzletu prvního letadla. Airbus zatím dodal zákazníkům 234 letadel A380. Airbus původně počítal s výrobou podstatně déle, aerolinky ale o letoun ztratily zájem. Montáž posledního kusu byla dokončena loni v září. Airbus předělává linku na výrobu A380 na produkci menších A320neo.

Tagy A380 Airbus Airbus A380 emirates
11 komentářů