Qantas oznámil návrat A380 do provozu, zvažuje lety do Evropy přes Darwin

Airbus A380 společnosti Qantas. Foto: AirbusAirbus A380 společnosti Qantas. Foto: Airbus

Dopravce vykázal za svůj poslední finanční rok obří ztrátu přes 37 miliard korun, po zaměstnancích chce povinné očkování.

Letecká společnost Qantas počítá s tím, že do provozu vrátí největší osobní dopravní letadla na světě. Z dvanácti letadel Airbus A380 ve flotile se jich má do provozu vrátit deset. Velká část provozovatelů těchto letadel se kvůli vysokým nákladům na provoz a malé poptávce rozhodla A380 zcela vyřadit. Qantas si je nakonec nechá.

Australský dopravce to uvedl při prezentaci svých výsledků za poslední finanční rok, které podle očekávání přinesly obří ztrátu 2,35 miliardy australských dolarů (zhruba 37 miliard korun). Dopravce má letadla A380 odstavena v USA v Mohavské poušti, minulý týden přeletěl jeden ze strojů do Drážďan na modernizaci interiéru.

A38 se má vrátit v červenci příštího roku na trasy do Los Angeles a Londýna. Podobně jako v minulosti Qantas varuje, že termín obnovení provozu se může ještě změnit kvůli pandemickým opatřením. Dvě A380 se již do provozu nevrátí, všech 10 letadel bude létat s modernizovaným interiérem. Novinkou bude i nasazení A330-200 na některé lety přes Tichý oceán, konkrétně na linky z Brisbane do San Francisca a Los Angeles.

Firma zatím plánuje obnovení prvních mezinárodních letů na prosinec, ještě s menšími letadly. Dopravce současně uvedl, že zvažuje změnu svého konceptu letů bez mezipřistání z Austrálie. Do vypuknutí pandemie létaly dreamlinery z Perthu do Londýna bez mezipřistání. Firma uvedla, že zvažuje lety přes Darwin na severu Austrálie. Darwin během pandemie Qantas využíval pro repatriační lety, cestující zde pak museli zůstat v karanténě.

Qantas očekává, že s rozšířením očkování se poptávka po dálkových letech výrazně zvedne. Je dalším dopravcem, který zavádí povinnost vakcinace pro své zaměstnance: letový personál musí být očkován do listopadu, ostatní do konce března.

Tagy A380 Airbus A380 Qantas
Žádné komentáře