Polsko po více než třiceti letech obnovilo provoz na další lokálce u českých hranic

Opravená trať Świdnica – Jedlina Zdrój: Foto: PLKOpravená trať Świdnica – Jedlina Zdrój: Foto: PLK

Vlaky zatím jezdí pouze o víkendech třikrát denně.

Polsko vrátilo osobní dopravu na další železniční trať v blízkosti českých hranic. Od minulého víkendu jezdí po 33 letech znovu vlaky po trati 266 ze Świdnice do Jedliny-Zdrój v blízkosti Broumovského výběžku a v podhůří takzvaných Sovích hor.

Oprava trati trvala šest let a vyšla na 130 milionů zlotých (necelých 700 milionů korun). Provoz bude i přes počáteční velkou investici spíše symbolický: vlaky budou jezdit jen o víkendu třikrát denně. Většinu nákladů pokryla evropská dotace.

Cestující získali přístup k železnici z nových zastávek Burkatów a Jedlina-Zdrój Centrum. Další na trati prošly opravou a přestavbou nástupišť (Bystrzyce Górna, Lubachów, Zagórze Śląskie, Jugowice a Jedlina-Zdrój).

Na 22 kilometrů dlouhém úseku jednokolejné trati byly vyměněny koleje, rekonstrukcí prošlo celkem 112 stavebních objektů včetně pěti viaduktů.

Trať Świdnica – Jedlina Zdrój je bez osobní dopravy od roku 1990, provoz byl zcela zastaven v roce 1992. Patří mezi tratě s velkým převýšením. Začíná ve 240 metrech nad mořem, konečná je ve 495 metrech. Dopravcem na trati jsou Koleje Dolnośląskie.

Opravená trať Świdnica – Jedlina Zdrój: Foto: PLKOpravená trať Świdnica – Jedlina Zdrój: Foto: PLKOpravená trať Świdnica – Jedlina Zdrój: Foto: PLK
Tagy Dolní Slezko Koleje Dolnośląskie obnova provozu Opravená trať Świdnica – Jedlina Zdrój: PLK Polsko
127 komentářů