dkv-spojujeme

Vlaky se vrací na další tratě mezi Českem a Polskem. Lidem ale hrozí karanténa. Na rozdíl od cesty autem

Motorový vůz řady 840 Stadler RS1 v Harrachově. Foto: České dráhyMotorový vůz řady 840 Stadler RS1 v Harrachově. Foto: České dráhy

Podle polských pravidel musí do karantény ti, kteří přijedou hromadnou dopravou. Při cestě autem nemusí.

Od zítřejšího dne začnou opět jezdit vlaky přes dva česko-polské hraniční přechody. Provoz se vrací na trať z Harrachova do stanice Szklarska Poręba Górna a mezi stamicemi Lichkov a Międzylesie.

Na svých stránkách to oznámil dolnoslezský dopravce Koleje Dolnośląskie. Provozu na trati z Trutnova do polské Lubavky se dřívější omezení nedotklo.

Návrat vlaků mezi stanicemi Harrachov a Szklarska Poreba by za běžných okolností znamenal rozšíření možností například pro běžkaře na rozhraní Krkonoš a Jizerských hor, na polské části jsou desítky kilometrů upravených tras, často podstatně méně zaplněných než na české straně.

Polsko nepatrně zmírnilo své podmínky pro vstup cizinců. Od 14. ledna již při příjezdu vlakem nemusí vyplnit lidé příjezdovou kartu. Podle aktuálních podmínek platí karanténa po příjezdu jen pro cestující hromadnou dopravou, autem musí do karantény jen při pobytu nad 12 hodin. „O této povinnosti budeme cestující informovat,“ uvedl dopravce na svých stránkách. Jak dlouho toto nepříliš logické opatření bude trvat, není zatím jasné.

Provoz vlaků z Harrachova do Polska je přerušený od 9. listopadu loňského roku.

Tagy České dráhy Dolní Slezko Koleje Dolnośląskie L1 Liberec - Harrachov L1 Liberec - Szklarska Poręba Górna Lichkov - Międzylesie železniční spojení Česko - Polsko
26 komentářů