Policie propustila řidiče kamionu, který se na Karvinsku srazil s vlakem. Není podezřelý

Nehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekceNehoda na přejezdu u Dolní Lutyně. Foto: Drážní inspekce

Řidič není považován za podezřelého. Kriminalisté prověřují možnou odpovědnost i právnických osob.

Policie propustila ze zadržení řidiče nákladního vozu, který se ve středu u Dolní Lutyně srazil s vlakem. Nebyl z ničeho obviněn, není ani podezřelý. Policisté na něj pohlížejí jako na účastníka dopravní nehody. Míru jeho případného zavinění, či zavinění někoho dalšího budou ještě zkoumat. Při nehodě zemřel strojvedoucí a dalších 20 lidí se zranilo. ČTK to řekli mluvčí policie Daniela Vlčková a dozorující státní zástupce Jiří Margieta.

„Řidiče jsme propustili ze zadržení. Obviněn nebyl. Momentálně není považován za podezřelého. Kriminalisté prověřují možnou odpovědnost jak fyzických, tak i právnických osob,“ uvedla Vlčková. Vyšetřování nehody potrvá měsíce, pro kriminalisty budou klíčové znalecké posudky.

Policie po nehodě uvedla, že kamion převážel vrtnou soupravu a šlo pravděpodobně o nadměrný náklad. Tuto informaci zatím policisté oficiálně nepotvrdili. Potvrdit to zatím nemůže ani dozorující státní zástupce.

Nehoda vzbuzuje řadu otázek. Přejezd není v úplné rovině, zejména od severu je převýšení a umělý „hrb“. To nahrává úvahám o tom, že kamion na přejezd vjel v době, kdy mohl, a jen uvízl. Nasvědčovaly by tomu rýhy v asfaltu, které mohl způsobit jiný vůz v minulosti.

„Stavebně technické uspořádání přejezdu bude určitě jednou z částí našeho vyšetřování. Máme zdokumentované stopy na vozovce nad železničním přejezdem a je předmětem šetření, kdy tyto stopy vznikly,“ uvedl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

V péči lékařů několika moravskoslezských nemocnic zůstává ke dnešku pět zraněných. Jejich stav je stabilizovaný, závažnost zranění střední. Z dvacítky zraněných jich ve středu v nemocnicích skončilo 18. Ve vlaku do Prahy bylo sedm desítek lidí. Strojvedoucí zemřel na místě.

Nehoda se stala ve středu okolo 05:40 v úseku mezi Bohumínem a Dětmarovicemi. Škoda byla předběžně vyčíslena na 37 milionů korun. Provoz na železničním koridoru mezi Bohumínem a Karvinou, kudy jezdí i vlaky na Slovensko, se má po tragické srážce obnovit po jedné koleji v sobotu večer.

Tagy nehoda Dolní Lutyně střetnutí vlaku a nákladního auta trať 320 Ostrava - Bohumín - Čadca
370 komentářů