Podcast: Na palubě Emirates jsme měli i pouta pro agresivní cestující, říká bývalá letuška Renata Knittelová

Business třída v A380 společnosti Emirates. Foto: EmiratesBusiness třída v A380 společnosti Emirates. Foto: Emirates

„Koupáci většinou létají v noci, mají deštníčky a snaží se být obrovsky vtipní.“

V novém díle podcastu Cesty Zdopravy.cz vás vezmeme do Dubaje. A nejen tam. Hostem podcastu je Renata Knittelová, která patří k lidem, kteří si vyzkoušeli práci na letišti na zemi i na palubě letadla.

Začínala při vysoké škole na Ruzyni na check-inu. Snila ale o létání, a tak se po pár letech přihlásila na konkurz na stevardku Emirates.

Ze skoro dvou set lidí se dostala během náboru Emirates v Česku mezi dvanáctku finalistů, kteří pokračovali na závěrečný pohovor. „Když jsme se pak bavili s kolegy, nikdo jsme moc nepochopili, proč vybrali právě nás. Ale shodli jsme se, že všichni z nás měli osobnost, která byla velmi přátelská. Letušky jsou brandem Emirates, tvoří značku, společnost chce, aby dobře vypadaly a naplňovaly představu lidí o značce,“ říká Renata Knittelová v podcastu, který si můžete pustit právě teď.

Po úspěšně zvládnutém konkurzu se odstěhovala do Dubaje a prožila několik let na palubě Airbusů A380. Byla také součástí posádky, která na Ruzyni přiletěla s úplně prvním spojem Emirates s A380.

Letadlo A380 společnosti Emirates v Praze. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Letadlo A380 společnosti Emirates v Praze.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Probíráme, jaké to je dostat se do týmu 21 tisíc stevardů i jaké to je žít sám v Dubaji a pokaždé letět s novými lidmi v posádce. „Ze začátku jsem nejraději létala do Austrálie, na Nový Zéland, také Singapur a Bangkok jsem měla moc ráda. Ale pak jsem zjistila, že mi to opravdu nedělá dobře fyzicky, že mě jet lag úplně odrovná, a trvá pak deset dní, než se dám dohromady. Ale přitom už musíte znova létat,“ popisuje v novém díle podcastu Renata Kinttelová práci na dlouhých letech směrem na východ. A tak si víc nakonec oblíbila lety do Evropy nebo USA.

Padla i otázka, proč podle ní Češi v letadle po přistání tleskají. „Já vůbec netuším (směje se). Asi je to nějaká naše národní vlastnost. Asi jsme tak nadšení. Když jsme letěli Dubaj – Praha, měli jsme v ekonomické třídě čtyři plné bary alkoholu. Na konci letu máte spočítat, kolik čeho zbylo. Český let jsem milovala, na konci byla u všeho nula,“ vzpomíná Renata.

I v businessu nebo v první třídě se občas objeví cestující, kteří to s alkoholem přeženou, v rozhovoru tak probíráme, jak letušky pracují s cestujícími, kteří už viditelně přebrali a mohou se snadno stát agresivními.

A otevíráme také, jaké je to pracovat v Česku na check-inu. Rozdíl mezi turisty k moři, kterým se slangově říká koupáci, a obchodními cestujícími je jasný prý hned po jejich příchodu k odbavení. „Koupáci většinou létají v noci, mají deštníčky a snaží se být obrovsky vtipní. Nad přepážkou stojí táta, máma, děti, babička a děda, strkají vám tam všechny kufry najednou a tatínek se snaží se mnou vtipkovat a říká ‚Mámo vyndej ty řízky z toho kufru, máme to moc těžký‘,“ líčí s nadsázkou Renata Knittelová a rovnou dodává, že odbavit lety s turisty bylo vždy nejsnazší, protože jsou na cestu perfektně připravení.

„Víc mě naplňovala práce na zemi na check-inu, protože byl každý den jiný,“ překvapuje Renata Knittelová jednou ze svých odpovědí. Dnes je to už sedm let, co pověsila létání v Dubaji na hřebík, aby se vrátila domů. Žije v Praze, kde má i rodinu, a ze svého okna ve Strašnicích ráda pozoruje přistávající letadla, když se zrovna létá přes Prahu.

Více uslyšíte v podcastu, který si můžete pustit zde na stránce nebo ho můžete odebírat na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts a Podcast Addict.

Vybraná témata podle času
6. minuta: Jací jsou čeští cestující na check-inu a jaký je rozdíl v odbavení byznys cestujících a těch, kteří letí k moři na prázdniny
10. minuta: Jak se poznají troublemakeři na check-inu a kteří cestující jsou při odbavení arogantní
16. minuta: Proč se Renata rozhodla přihlásit na Open day pořádaný Emirates v Praze
22. minuta: Jaké jsou první kroky budoucí letušky, když si ji Emirates vyberou do svého týmu
26. minuta: Striktní kultura u Qatar Airways
29. minuta: V jakých podmínkách pracují letušky Emirates v Dubaji a kolik si vydělají peněz
39. minuta: Jak vypadají konkurzy na vyšší pozice na palubě, aby mohla letuška sloužit v lepší třídě a co ve vyšších třídách v Emirates zažijí cestující
44. minuta: Jaká pravidla mají letušky Emirates pro práci s cestujícími, kteří se na palubě začínají opíjet
52. minuta: Jaké to je pro mladou ženu žít několik let v Dubaji

Tagy Doporučeno emirates letušky Renata Knittelová
45 komentářů