Podcast: Letectvím jsem postižený, říká youtuber FlyRosťa. ČSA podle něj nejsou veselý příběh

Rosta Kopecký při posledním letu ČSA Praha - Bratislava. Foto: FlyRosta.comRosta Kopecký při posledním letu ČSA Praha - Bratislava. Foto: FlyRosta.com

„Občas někdo poslouchá mé podcasty, aby odboural svůj strach z létání.“

Je tu nový díl podcastu Cesty Zdopravy.cz, tentokrát o letectví. Pozvání k mikrofonu přijal nejsledovanější český letecký youtuber a autor Leteckého podcastu Rostislav Kopecký, tedy FlyRosťa. Ke stoletému výročí ČSA letos se svou ženou vydal knížku o módě na jejich palubách. Rosťa Kopecký je profesí kameraman, střihač a režisér, jenž dříve připravoval pořady pro klasické i internetové televize. Svůj první podcast z oblasti letectví natočil se svou kamarádkou a zároveň letuškou Zuzkou jen tak na zkoušku. Dnes ho sledují tisíce lidí.

Měsíčně se na můj kanál dívá 300–350 tisíc unikátních diváků. Sledoval jsem trendy na sítích a bylo mi jasné, jestli to má mít sledovanost, že to chci dělat i s videem. Pro mě bylo jednoduché vše zajistit technicky. Náročné bylo postavit se před kameru a mluvit do ní,“ říká v podcastu Rosťa Kopecký.

Rosťa Kopecký při natáčení podcastu Cesty Zdopravy. Foto: Ondřej Kubala

Jeho zatím nejsledovanějším rozhovorem je díl s kapitánem Davidem Heclem, který má více než milion přehrání na Youtube „David je skvělý vypravěč a má skvělé charisma. Když v Česku řeknete, že jste kapitánem Airbusu A380, největšího dopravního letadla na světě, tak jste jeden jediný, nebo jeden z mála,“ doplnil youtuber. Právě o rozhovory s piloty mají na kanále Rosti Kopeckého fanoušci největší zájem.

Kromě vlastních videí však spolupracuje i se slavným leteckým youtuberem Samem Chui, pro nějž některá videa natáčí. „Mám tak možnost dostat se do velkého leteckého světa. Dokáže vám to otevřít velké hangáry v Dubaji, díky němu můžu letět na Nový Zéland jedním z nejdelších letů na světě. Není to tak, že bych měl od Sama zakázku. Když spolu něco natočíme, dostanu na oplátku možnost být u toho,“ vysvětluje Rosťa Kopecký.

Otevíráme tak i téma, zda se dá v česku uživit jen tvorbou leteckých videí a jak funguje spolupráce s aerolinkami, když youtuber propaguje jejich spojení. Představa, že by youtuberům něco platily, je podle Rosti naprosto lichá.

Se svou ženou Jiřinou stojí za letos vydanou unikátní knihou Móda na palubách Československých aerolinií, která přibližuje historii společnosti přes uniformy palubního a pozemního personálu. Velkou část rozhovoru tak věnujeme i jí.

Stoleté výročí ČSA připomíná unikátní kniha vytvořená bývalými zaměstnanci

Podcast si můžete pustit zde na stránce nebo ho můžete odebírat na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts a Podcast Addict.

Vybraná témata podle času

9. minuta: Jak těžké je pozvat některé hosty do Leteckého podcastu a proč hostem Rosti Kopeckého zatím nebyl nikdo ze Smartwings.
16. minuta: Jak se dostal Rosťa Kopecký od natáčení pořadů pro TV Prima k natáčení pro letectví a o letectví.
20. minuta: Jak spolupracuje Rosťa se slavným leteckým youtuberem Samem Chui a jak se dali dohromady.
26. minuta: Jak funguje natáčení videí po ekonomické a byznysové stránce, a kdo platí cesty na Rosťovo natáčení.
32. minuta: Jak vznikala knížka Móda na palubách Československých aerolinií k letošnímu výročí sto let ČSA a do kdy je možné vidět dobové uniformy na výstavě na pražském letišti.
39. minuta: Jak se podařilo utajit dvouletou přípravu knížky.
43. minuta: Jaké jsou ty největší letecké zážitky Rosti Kopeckého a podle čeho si vybírá, o čem bude točit.
56. minuta: Jak to bylo s fiktivním pilotem Concordu v jednom z dílů Leteckého podcastu a s odhalením, že nebyl skutečným pilotem nadzvukového letounu.

Tagy Doporučeno FlyRosťa flyrosta.com podcast Cesty Zdopravy.cz Rostislav Kopecký
37 komentářů