Podcast: Kupka, Krapinec, Jančura, Paroubek aneb kam kráčí dálková železniční doprava

Diskuse Trendy Zdopravy.cz.Diskuse Trendy Zdopravy.cz.

Podle Radima Jančury je budoucnost české železnice barevná. České dráhy počítají se ztrátou podílu.

Ministr dopravy Martin Kupka, majitel RegioJetu Radim Jančura, generální ředitel Českých drah Michal Krapinec a ředitel státního podniku Cendis Jan Paroubek. Taková byla sestava pondělní on-line přenášené diskuse o budoucnosti české dálkové železnice, kterou uspořádal deník Zdopravy.cz pod názvem Trendy Zdopravy.cz. Nyní ji čtenářům přináší pouze jako zvukovou stopu ve formě podcastu. Moderuje Ondřej Kubala.

Kupka představil plány státu na otevírání dalších linek konkurenci. Podle ministra je před Českými drahami období, kdy to nebudou mít snadné, ale musejí se s tím vypořádat. Podle Krapince je logické, že s postupující liberalizací budou České dráhy ztrácet tržní podíl. „V roce 2030 chceme držet tržní podíl mezi 75 a 80 procenty,“ řekl. ČD se podle něj budou zmenšovat i co do počtu zaměstnanců.

Podle Jančury je budoucnost české železnice barevná. „Na soutěžení je už jen šest let a my potřebujeme jasný harmonogram,“ řekl podnikatel.

Řeč přišla i na tzv. zařízení služeb a likvidaci splašků z vlaků. Krapincovi se nelíbí, že to ČD musejí provádět pro jiné dopravce, přičemž na této činnosti prodělávají.

Jan Paroubek představil možnosti a novinky ze systému jednotné jízdenky OneTicket. Chystají se například firemní a rodinné síťové jízdenky. Liberalizaci glosoval též z pozice člověka, který působil jako manažer u Českých drah, RegioJetu a Leo Expressu.

Celou diskusi, kde nebyla nouze ani o zajímavé slovní přestřelky, si můžete poslechnout zde na stránce nebo na Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts a Podcast Addict.

Tagy liberalizace železnice linky dálkové dopravy Ministerstvo dopravy Trendy Zdopravy.cz
29 komentářů