Po tramvajích chtějí v Brně sestavovat ze stavebnic i trolejbusy

Trolejbus Škoda 21 Tr v Brně. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraTrolejbus Škoda 21 Tr v Brně. Foto: Zdopravy.cz / Jan Sůra

Dopravní podnik chce vyzkoušet nový model pořizování vozidel, který se mu osvědčil u tramvají.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) chce začít částečně vyrábět po tramvajích z dodaných stavebnic i trolejbusy. Nově vypsal soutěž na dodávku dílů pro výrobu dvanáctimetrových trolejbusů včetně schválení. Odhadovaná cena zakázky je 280 milionů korun za 40 dvanáctimetrových trolejbusů.

DPMB už podobným způsobem zajistil výrobu tramvají Vario nebo Drak, které si částečně montuje ve svých dílnách. V nové soutěži hledá firmu, která poskytne licenci k výrobě bez časového omezení.

O tomto konceptu v DPMB diskutujeme dlouhodobě, protože máme zkušenosti s podobnými projekty u tramvají. Tím, že jsme loni ukončili generální opravy trolejbusů typu 21Tr, máme navíc pro kompletace trolejbusů volné kapacity a zkušené pracovníky, kteří by se projektu mohli věnovat,“ řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

DPMB nepopírá, že důvodem nové soutěže je i skutečnost, že se mu v poslední době nedaří nové trolejbusy nakoupit. Dvě zakázky dopravce zrušil, jedna je u antimonopolního úřadu už přes půl roku. Aktuálně běží soutěž na 45 dvounápravových trolejbusů, do které dorazily dvě nabídky a probíhá jejich hodnocení. Vypsaná je také soutěž na 40 nových kloubových trolejbusů.

„Tím, že se nám zatím nedaří nové trolejbusy nakoupit, se uzavření těchto diskusí jen uspíšilo. Záměr kompletace trolejbusů v DPMB ze zmíněných důvodů nutně nemusí být alternativou pro nákup nových vozů. V ideálním případě bychom tyto varianty kombinovali – část vozů nakoupili nových a část montovali sami v DPMB vlastními silami,“ dodala Tomaštíková.

Podle podmínek soutěže DPMB počítá s tím, že odebere závazně po uzavření smlouvy jen dva trolejbusy, zbytek je opce. Zajímavá je i odhadovaná cena: 7 milionů korun je o zhruba čtvrtinu až třetinu nižší cena, než za kolik se běžně nové trolejbusy nyní prodávají.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB stavebnice trolejbusů Top trolejbusy DPMB
27 komentářů