dkv-spojujeme

Brno zrušilo soutěže za 670 milionů na nové trolejbusy i elektrobusy. Kvůli penězům

První parcinální trolejbusy zařadil DPMB do flotily letos, jde o vozy Škoda 26 Tr. Foto: DPMBPrvní parcinální trolejbusy zařadil DPMB do flotily letos, jde o vozy Škoda 26 Tr. Foto: DPMB

Dopravní podnik města Brna (DPMB) přehodnotil  své plány na investice do nových kloubových trolejbusů a elektrobusů. Zrušil dvě soutěže na

Dopravní podnik města Brna (DPMB) přehodnotil  své plány na investice do nových kloubových trolejbusů a elektrobusů. Zrušil dvě soutěže na jejich nákup, které vypsal loni na podzim. Jejich celková hodnota byla 670 milionů korun.

Zrušení soutěže vyplývá z informací ve věstníku veřejných zakázek. Trolejbusy měly vyjít na 425 milionů korun, autobusy na 244 milionů korun.

DPMB sháněl v soutěži celkem 25 kloubových parciálních trolejbusů za 425 milionů korun. Když DPMB oznamoval plán nákupu, nevěděl ještě kam trolejbusy s bateriemi nasadí. Řešil i možnost využívat je při plánovaných dlouhodobých výlukách nebo s úpravou stávajících linek a obsluhou koncového úseku mimo trolejové vedení a tím náhradou některé ze stávajících autobusových linek.

 „Dočasně jsme přehodnotili pojekt, pro který měly být trolejbusy pořízeny. Především z ekonomických, ale i technických důvodů,“ řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Za 244 milionů korun pak sháněl DPMB šestnáct elektrobusů, které chtěl nasadit na linku 67 z Jundrova do Avion Shopping Parku. Na obou konečných stanicích měly být vybudovány rychlonabíjecí stanice, ve vozovně by pak probíhalo pomalé noční nabíjení. „Vzhledem k tomu, že nejsou k dispozici žádné dotační prostředky na jejich pořízení, DPMB přehodnotil tento projekt, který je z ekonomického i provozního hlediska v tuto chvíli problematický,“ vysvětlila Tomaštíková.

Podle ní DPMB pracuje na strategii další obnovy vozového parku trolejbusů a v návaznosti na ní připaví novou soutěž.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB elektrobusy parciální trolejbusy
17 komentářů