Plzeň letos za 70 milionů opraví tramvajovou trať na hlavním náměstí Republiky

Historická tramvaj T2 na Náměstí Republiky v Plzni. Foto: Šjů / Wikimedia CommonsHistorická tramvaj T2 na Náměstí Republiky v Plzni. Foto: Šjů / Wikimedia Commons

Trať se během stavby zcela uzavře, změní se trasy některých autobusových linek.

S dopravními komplikacemi v centru města musejí letos počítat obyvatelé Plzně. Město chystá rekonstrukci tramvajové trati v jižní části centrálního náměstí Republiky a ve Zbrojnické ulici. Stavební práce za 70 milionů korun začnou v květnu a potrvají pět měsíců, řekl dnes ČTK náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Aleš Tolar (STAN).

Je zapotřebí opravit tramvajovou trať v délce přibližně 210 metrů. Je totiž už ve špatném technickém stavu. Práce se dotknou úseku od ulice Bedřicha Smetany až po Šafaříkovy sady. Obnoví se pevná jízdní dráha a trakční vedení, upraví se jízdní a parkovací pruhy a chodníky,“ uvedl Tolar. Součástí bude také úprava vodovodu a kanalizace, které jsou v havarijním stavu.

Stavba si vyžádá omezení, která se dotknou cestujících v MHD, řidičů aut, chodců a cyklistů i obyvatel přilehlých domů a obchodníků. Snahou města je omezení minimalizovat a načasovat rekonstrukci tak, aby nekolidovala s jinými naplánovanými stavebními akcemi ve městě i největšími kulturními akcemi v centru Plzně.

Ve výběrovém řízení na zhotovitele jsme proto stanovili pevný termín zahájení prací 10. května po Slavnostech svobody a dokončení nejpozději v listopadu před zahájením adventu,“ řekl Tolar. Výluky na tramvajové trati využije městská organizace Správa veřejného statku města Plzně také k opravě vozovky na koleji mezi Zbrojnickou ulicí a zastávkami U Zvonu. „Budou tam předlážděny nepříjemné povrchové vlny v dlažbě, jež dlouhodobě trápí řidiče, kteří právem současný stav kritizují,“ uvedl Tolar.

Při stavbě se zcela uzavře tramvajová trať. V některých fázích se změní trasy autobusových linek MHD a pro řidiče aut bude neprůjezdný pruh podél tramvajové trati na náměstí Republiky a jízdní a parkovací pruh ve Zbrojnické ulici. Omezení se částečně dotkne i chodců a cyklistů, pro které vzniknou koridory, a ubude parkovacích stání na náměstí a v přilehlých ulicích.

Tramvajové tratě město opravuje průběžně. Loni například za pět měsíců a 82 milionů korun kompletně opravilo a modernizovalo 300 metrů dlouhý úsek v ulici Terezie Brzkové ve čtvrti Skvrňany. V létě za 11,5 milionu opravilo další úsek tramvajové trati na Klatovské třídě a od září zahájilo rekonstrukci téměř kilometrového úseku tratě na Koterovské třídě na Slovanech téměř za čtvrt miliardy korun.

Tagy náměstí republiky Plzeň
5 komentářů