Peníze na železnici neseškrtáme, slíbil Kupka. V čele Správy železnic nechá Svobodu

Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Autor: Správa železnicGenerální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Autor: Správa železnic

Personální změny čekají správní radu drážní organizace.

Jiří Svoboda nadále zůstane generálním ředitelem Správy železnic. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) dnes utnul spekulace o jeho možném konci a potvrdil, že nadále zůstane na této pozici. Už krátce po svém nástupu potvrdil ve funkci generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radka Mátla.

„Ctím dobré pravidlo, že když něco funguje, tak se to měnit nemá. Jsem přesvědčený o tom, že pan Svoboda je schopen přinášet velmi intenzivní zapojení a energii pro českou železnici,“ řekl Kupka na dotaz České televize během tiskové konference. Na dotaz deníku Zdopravy.cz pak uvedl, že dojde k obměně správní rady, kde kromě zástupců akademické sféry zůstávají nyní opoziční politici. „Obměnu lze očekávat v horizontu měsíce dvou,“ dodal Kupka.

Správní rada je klíčovým orgánem drážní organizace, jmenuje generálního ředitele, schvaluje důležité majetkové transakce. Svoboda je v čele organizace od března roku 2018.

Kupka při dnešní tiskové konferenci oznámil, že i přes chystané škrty ve státním rozpočtu se omezení peněz letos nedotkne Správy železnic. Ani tak ale nezačnou všechny stavby, které měla Správa železnic původně v plánu. Rozpočet na letošní rok počítá s 53 miliardami korun, se stejnou částkou začínal i loni. Nakonec došlo k jeho navýšení na 60 miliard. „Všechny důležité stavby, které jsme zahájili, poběží dál bez omezení,“ dodal Svoboda. Může ale dojít k posunu některých projektů v čase. Podle Kupky se bude muset Správa železnic uskromnit naopak v oblasti údržby. „Z tohoto pohledu to bude pro Správu železnic rok náročný,“ dodal Kupka.

(další detaily z tiskové konference připravujeme)

Tagy Správa železnic
182 komentářů