Pardubice chystají výměnu radarů, budou snímat nejspíše i registrační značku

Měření rychlosti v Tišnově. Foto: Městský úřad TišnovMěření rychlosti v Tišnově. Foto: Městský úřad Tišnov

O umístění budou rozhodovat městské obvody.

Město Pardubice plánuje výměnu starších radarů na měření rychlosti. Důvodem je jejich blížící se konec životnosti. O rozmístění jednotlivých zařízení budou více rozhodovat starostové jednotlivých městských obvodů.

Město o plánované výměně informovalo v tiskové zprávě. „Starostové se předběžně dohodli na výměně a doplnění nových radarů ve svých obvodech v horizontu dvou až tří let. Požadavkem bude, aby statutární město Pardubice bylo garantem výběrového řízení a zároveň se stanovila jednotná specifikace radaru pro všechny městské obvody. Úhrada za nové radary by měla být financována ze sdružených peněžních prostředků z městských obvodů,“ uvedlo město v tiskové zprávě.

Podle správce informačních systémů Městské policie Pardubice Petra Kvaše nabízejí nové radary pokročilejší funkce a spolehlivost v porovnání se staršími modely. „Moderní technologie zahrnuje lepší detekci rychlosti a možnosti integrace s dalšími systémy pro sledování bezpečnosti silničního provozu. Já bych nejraději volil typ radaru se čtením registrační značky a kamerou. V současné době je to nejmodernější typ, který je na trhu,“ řekl Kvaš.

Pardubice zatím neuvádí, zda budou používat radary i pro výběr pokut. V tiskové zprávě uvedly, že používání radarů v městských oblastech může vést k většímu dodržování dopravních předpisů ze strany řidičů. „Vědomí o možnosti kontroly rychlosti může motivovat řidiče k dodržování povolených limitů. Jejich přítomnost ve městě může také sloužit jako vizuální upomínka pro řidiče, aby byli ohleduplnější a zvýšili svou pozornost při řízení, což může vést k obecnému zlepšení bezpečnosti na silnicích,“ doplnil náměstek primátora Jan Hrabal. Při rozhodování o umístění radarů bude podle něj vhodné vzít v potaz analýzu dopravní situace a bezpečnostních potřeb v místním kontextu.

Tagy pardubice radary
63 komentářů