Operace Matterhorn. S návratem cestujících Thomas Cook pomáhá 45 letadel včetně A380

Airbus A380 společnosti Malaysia Airlines. Foto: Adrian Pingstone / Wikimedia CommonsAirbus A380 společnosti Malaysia Airlines. Foto: Adrian Pingstone / Wikimedia Commons

Britský Úřad civilního letectví (CAA) dnes oficiálně zahájil rozsáhlou logistickou operaci, jejímž cílem je návrat 150 tisíc britských klientů cestovní

Britský Úřad civilního letectví (CAA) dnes oficiálně zahájil rozsáhlou logistickou operaci, jejímž cílem je návrat 150 tisíc britských klientů cestovní kanceláře Thomas Cook z dovolených. Nejstarší cestovní kancelář na světě dnes ráno oznámila vstup do likvidace. Akci s názvem Operace Matterhorn musel úřad připravovat několik týdnů dopředu, což ukazuje i velký rozsah pronajatých letadel

Britský úřad si pronajal letadla z celého světa. Podle BBC  jde o celkem 45 letadel, která mají obsluhovat od dnešního dne celkem 64 tras. Vzhledem k velikosti skupiny Thomas Cook jde o lety nejen po Evropě, ale i do/z USA, Karibiku, Asie či Afriky. Po zkrachovalých aerolinkách zůstalo na zemi 44 letadel.

Posledním letem Thomas Cook Airlines byl spoj z Orlanda do Manchersteru, Airbus A330 vzlétl z Floridy ještě před tím, než firma oznámila vstup do likvidace.

To, že úřad bere pád Thomas Cook již za téměř jistý, ukazoval už včerejší přelet prázdného A380 společnosti Malaysia Airlines z Kuala Lumpur do Manchesteru. Letadlo registrace 9M-MNF má být dnes použito pro přepravu dovolenkářů z Mallorky.

Podle BBC se na dopravě uvízlých cestujících podílí společnosti British Airways, easyJet, Virgin Atlantic a další dopravci, kteří se specializují hlavně na krátkodobý pronájem letadel: Euro Atlantic, Hi Fly, Miami Air, Wamos, Nile Air, Evelop, Atlas a Freebird. Česká společnost Smartwings, která zajišťovala v minulosti část letů například po krachu Primera Air, se tentokrát repatriace podle vyjádření mluvčí Vlaďky Dufkové neúčastní.

Kvůli rozsahu bankrotu CAA negarantuje návrat na původní letiště, odkud cestující z Velké Británie odlétali.

Návrat je financovaný z garančního fondu ATOL, kam musí odvádět peníze britské cestovky za každý prodaný zájezd, jde o formu povinného pojištění cestovních kanceláří proti úpadku. CAA nakonec rozhodla, že u letů do 6. října přepraví zdarma náhradními letadly i ty cestující, kteří mají pouze letenku. Ochrana ATOL se týká totiž jinak jen cestujících, kteří si koupili celý zájezd.

Tagy krach Thomas Cook Thomas Cook Thomas Cook Airlines
9 komentářů