Aerolinky si porcují aktiva zkrachovalých aerolinek Thomas Cook, sloty koupily easyJet a Jet2

easyJet a jeho Airbus A320. Foto: easyJeteasyJet a jeho Airbus A320. Foto: easyJet

Společnosti Jet2.com a easyJet koupily od konkursního správce sloty po zkrachovalých aerolinkách Thomas Cook. O nákupu informoval server TTG, potvrdil

Společnosti Jet2.com a easyJet koupily od konkursního správce sloty po zkrachovalých aerolinkách Thomas Cook. O nákupu informoval server TTG, potvrdil ho konkurzní správce i samotné aerolinky.

Prodej ukazuje, že sloty jsou stále velmi žádaným zbožím: za 27 párů přepravních povolení pro provoz na londýnském Gatwicku a v Bristolu zaplatil easyJet celkem 36 milionů liber. Na Gatwicku koupil easyJet celkem 12 letních slotů a 8 zimních slotů, v Bristolu šest letních a jeden zimní.

Jet2.com kupuje sloty na letištích v Manchesteru, Birminghamu a Londýně-Stanstedu, v tomto případě ale nedošlo k uvedení ceny ani konkrétního počtu slotů, pouze v případě Manchesteru má jít celkem o 23 párů.

Sloty zaručují aerolinkám, že budou mít místo na letišti pro lety v konkrétní čas. Kvůli omezené kapacitě už na řadě letišť dopravce nezíská automaticky přístup k provozu, ale musí si sloty koupit například od jiného dopravce. V minulosti takto například prodejem slotů v Londýně zachraňovaly svoji finanční situaci ČSA.

Rozprodej aktiv zkrachovalého cestovního impéria zatím pokračuje. Samotnou značku Thomas Cook koupil za jedenáct milionů liber čínský akcionář společnosti, firma Fosun. Síť poboček koupila společnost Hay za šest milionů liber.

Tagy easyjet Jet2.com krach Thomas Cook Thomas Cook
2 komentáře