Polský LOT koupil německé aerolinky Condor, které zůstaly po padlé cestovce Thomas Cook

Boeing 767 společnosti Condor patřící pod skupinu Thomas Cook. Foto. Thomas CookBoeing 767 společnosti Condor patřící pod skupinu Thomas Cook. Foto. Thomas Cook

Polský státní letecký dopravce LOT Polish Airlines výrazně rozšíří svůj záběr. Majitel LOT, polská státní společnost PGL, bude novým vlastníkem

Polský státní letecký dopravce LOT Polish Airlines výrazně rozšíří svůj záběr. Majitel LOT, polská státní společnost PGL, bude novým vlastníkem německých aerolinek Condor. Ty patřily zkrachovalé společnosti Thomas Cook a hledaly od loňského podzimu nového vlastníka.

Koupi v pátek oznámil Condor na tiskové konferenci. Mezi zájemci byly ještě investiční společnosti Apollo a Greybull. Condor byl jediným dopravcem ze skupiny Thomas Cook, který zůstal v provozu, ostatní aerolinky přestaly po loňském kolapsu britské cestovky létat. Už dříve se mluvilo o zájmu například Lufthansy, nákup by ale pravděpodobně neschválil antimonopolní úřad.

Condor byl v zisku, německá vláda poskytla dopravci překlenovací úvěr v hodnotě 380 milionů eur, aby aerolinky mohly přežít. Cena transakce nebyla zveřejněna, finanční ředitel Condoru Christoph Debus nicméně sdělil, že všechny tři nabídky (z nichž ta od PGL byla nejvyšší) bezpečně zajišťovaly, že půjčka bude splacena.

„Condor je aktuálně ohrožen pouze svojí britskou mateřskou firmou. Vidíme dlouhodobou perspektivu firmy a věříme, že s novými majiteli se podaří firmu udržet,“ uvedl loni na podzim předseda hesenské vlády Volker Bouffier.

Šéf PGL Rafal Milczarski na tiskové konferenci uvedl, že značka Condor bude zachována. Ve skupině PGL bude zajišťovat dovolenkové chartery, zatímco LOT pravidelné linky. „S Condorem chceme růst nejen v Německu, ale také na východoevropských trzích,“ dodal Milczarski.

LOT kupuje menšího dopravce, než jakým je sám. Aerolinky přepravily loni sedm milionů cestujících, LOT poprvé přesáhl hranici 10 milionů pasažérů. Condor se zaměřuje hlavně na lety do dovolenkových destinací, ve flotile má 54 letadel: Boeingy 757 a 767 a Airbusy A320 a A321. Flotila je ale poměrně zastaralá: průměrné stáří přesahuje 18 let. Firma zaměstnává zhruba pět tisíc lidí.

„Společně budeme obsluhovat dvakrát tolik cestujících. Vytvoříme jednu z největších leteckých společností pro lety na dovolenou v Evropě. Naši partneři a zákazníci si mohou s Condorem bezpečně naplánovat své prázdninové lety,“ doplnil šéf Condoru Ralf Teckentrup.

Tagy Condor krach Thomas Cook LOT LOT Polish Airlines Top
45 komentářů