Konec. Nejstarší cestovka nenašla peníze na záchranu, Thomas Cook vstoupil do likvidace

Airbus A330-200 společnosti Thomas Cook. Foto: Ken Fielding/https://www.flickr.com/photos/kenfieldingAirbus A330-200 společnosti Thomas Cook. Foto: Ken Fielding/https://www.flickr.com/photos/kenfielding

Cestovní kancelář Thomas Cook vstoupila do nucené likvidace a ukončila po 178 letech svoji činnost.  Konec firma oznámila po neúspěšném

Cestovní kancelář Thomas Cook vstoupila do nucené likvidace a ukončila po 178 letech svoji činnost.  Konec firma oznámila po neúspěšném jednání s vládou a bankami, u kterých sháněla dalších 200 milionů liber na další provoz. V Česku skupina Thomas Cook provozuje CK Neckermann, ta zatím zastavila prodej zájezdů.  Krach se dotkne 22 000 zaměstnanců a více než půl milionu zákazníků.

Britský úřad civilního letectví (CAA) proto spustil „operaci Matterhorn“, jejímž cílem je repatriace klientů cestovky i leteckých společností patřící pod skupinu Thomas Cook zpět do vlasti. Jen britské úřady odhadují náklady na repatriaci zhruba 150 tisíc občanů Velké Británie na 600 milionů liber, v této částce jsou zahrnuty veškeré výdaje kryté z povinného pojištění cestovek ATOL včetně nákladů na ubytování. I proto se ve Velké Británii řada lidí diví, proč vláda raději neposkytla 200 milionů liber jako finanční injekci namísto vyšší platby za nucený návrat.

CAA se na pád cestovního impéria připravoval už několik dní dopředu, během včerejšího večera už mířilo několik prázdných letadel jiných dopravců do Velké Británie či některých destinací ve Středomoří.

Jde o jeden z největších krachů v historii cestovního ruchu i letectví. Jen britské Thomas Cook Airlines mají ve flotile celkem 44 letadel. Zatím není jasné, jak se dotkne krach mateřské firmy ostatních firem v rámci skupiny: Thomas Cook Airlines zastavily provoz, německý Condor ale dál létá. Německé cestovky patřící do skupiny Thomas Cook ale už činnost ukončily. Podle serveru Handelsblatt firma žádá německou vládu o překlenovací úvěr.

https://twitter.com/ThomasCookUK/status/1175953082238275585?s=20

Cestovka založená přes 178 lety byla v problémech několik let, letos její potíže eskalovaly po velmi špatné loňské sezóně. Firma na konci srpna oznámila, že podle krizového plánu cestovku zachrání čínská společnost Fosun, která do firmy měla napumpovat 450 milionů liber. Zbytek měli poskytnout stávající věřitelé. Jejich plán ale teď zadrhl.  Podle plánu se měla firma rozdělit na cestovku a aerolinky, Fosun by získal majoritu v cestovce, věřitelé v letecké společnosti.

Hlavní věřitelé – Royal Bank of Scotland a Lloyds – přišli v pátek s požadavkem na sehnání dalších 200 milionů liber financování. Ten už Thomas Cook nesehnal.

Tagy Condor krach Thomas Cook Thomas Cook Thomas Cook Airlines Top
24 komentářů