Olomoucká zoo testuje nový parkovací systém, má zajistit plynulý provoz

Informační panely o obsazenosti parkovišť na Svatém Kopečku. Foto: Lucie Trávníčková / Zdopravy.czInformační panely o obsazenosti parkovišť na Svatém Kopečku. Foto: Lucie Trávníčková / Zdopravy.cz

Parkoviště jsou nově osazena závorami.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce začala tento týden testovat jednotlivé části nového parkovacího systému. Do budoucna má systém zajistit plynulou dopravu k jednomu z nejnavštěvovanějších turistických cílů v Olomouckém kraji. Systém zahrnuje celkem 14 digitálních cedulí, které monitorují kapacitu pěti parkovišť osazených závorovými systémy v blízkosti zoo. Data vyhodnocuje dispečer v zoo. Náklady na spuštění systému si vyžádaly investici 15 milionů korun, sdělila ČTK mluvčí zoo Iveta Gronská. Investorem je město, které je zřizovatelem zoo.

První ze 14 digitálních cedulí, informujících o kapacitě parkovišť, stojí už na kruhovém objezdu v Samotiškách. Další cedule jsou umístěny na Svatém Kopečku i v Radíkově. „Řidiči tak budou mít díky modernímu systému snadno k dispozici informace, kolik je na kterých parkovištích volných míst. Návštěvníci zoologické zahrady tedy nebudou muset složitě hledat, kde zaparkují, otáčet se a bránit tím plynulosti provozu,“ uvedl náměstek olomouckého primátora Miloslav Tichý (ANO).

Kromě 14 navigačních tabulí je součástí parkovacího systému pět parkovacích ploch osazených závorovými systémy, parkovacími automaty a zařízením, které umožní na dálku sledovat obsazenost parkovišť. Data z parkovišť budou přenášena na nový dispečink v budově zoo. Závory s terminály a kamerami technici instalovali například na parkovištích u zoo, penzionu Fojtství a u autobusové zastávky na konci Svatého Kopečku.

„Potřebujeme nyní celou techniku postupně otestovat. Začneme jedním parkovacím místem, pak dalším a postupně budeme pokračovat,“ doplnila pro ČTK mluvčí zoo Gronská. Dodala, že cena parkovného na těchto pěti vyhrazených parkovištích činí 100 korun a maximální doba stání je šest hodin.

Provoz placených parkovišť dosud v letních měsících zajišťovala lidská obsluha. Svatý Kopeček je přitom oblíbeným cílem výletů obyvatel Olomouce i turistů z různých koutů Česka. Jen branami zoo loni prošlo 367 711 návštěvníků, meziročně o 463 více. Byla to nejvyšší návštěvnost za posledních jedenáct let. Největšímu náporu zoologická zahrada čelí pravidelně například během Velikonoc a o víkendech, kdy dosud kvůli velkému počtu přijíždějících automobilů v této městské části kolabovala doprava.

Tagy Olomouc ZOO Olomouc
12 komentářů