V Olomouci kontroluje parkování speciální auto, odhaluje 8 přestupků denně

Auto, které kontroluje, zda lidé v Olomouci platí za parkování. Foto: MP OlomoucAuto, které kontroluje, zda lidé v Olomouci platí za parkování. Foto: MP Olomouc

Většina pokut je rozesílána automaticky.

Městská policie v Olomouci si pořídila speciálně upravený elektromobil Škoda Citigo, který používá na monitoring placení parkovného ve městě. První měsíc provozu ukazuje, že si auto na sebe vydělá velmi rychle. Za únor odhalilo 240 přestupků.

Novým autem, které i s technologií vyšlo na 960 000, jezdí Městská policie Olomouc od konce ledna. Skenovací zařízení dokáže přestupek nejen rozpoznat, ale také získaná data zpracovat a odeslat k dalšímu řešení příslušným orgánům. „Systém na monitorování parkovného v sobě zahrnuje jednak vozidlo se skenovacím zařízením, jednak příslušný software v podobě agendového systému dopravních přestupků, který slouží k automatizovanému zpracování zjištěných podezření ze spáchání protiprávního jednání,“ popsal ředitel městské policie Pavel Skalický.

Auto projede po předem generované trase dvakrát, porovnává data o autech během 15 minut. „Jakmile je ukončena jízda, data procházejí na městské policii validačním procesem. Po tomto úkonu jsou veškeré informace zaslány příslušnému správnímu orgánu k dalšímu řešení,“ dodal Skalický.

Podle vedoucího odboru agendy řidičů a motorových vozidel Ivana Rašťáka je zpracování podnětů velmi rychlé a automatické. Úředníci řeší jen jednotlivé případy, v nichž se objeví nesrovnalosti. „Potýkáme se jen s drobnostmi, zejména při porovnávání údajů s doposud platnými analogovými parkovacími kartami. Jejich platnost ale skončí k poslednímu srpnu, takže i tyto potíže by měly odpadnout,“ uvedl.

Tagy Olomouc pokuty za parkování
73 komentářů