Výstavba čtyřkilometrové cyklostezky u Olomouce pokračuje, usazuje se nový most

U Olomouce instalují nový most na trase budoucí cyklostezky. Zdroj: Statutární město OlomoucU Olomouce instalují nový most na trase budoucí cyklostezky. Zdroj: Statutární město Olomouc

Stavba zasahuje do katastru celkem čtyř obcí. Pomoci má Olomouci, Štěpánovu a částečně i Chomoutovu.

Stavbaři pokračují s pracemi na budoucí téměř čtyřkilometrové cyklostezce u Olomouce. Trasa po dokončení propojí olomouckou městskou část Černovír a Štěpánov, místní část Březce. Aktuálně se usazuje nová lávka pro pěší a cyklisty přes Trusovický potok.

U Olomouce instalují nový most na trase budoucí cyklostezky. Zdroj: Statutární město OlomoucU Olomouce instalují nový most na trase budoucí cyklostezky. Zdroj: Statutární město OlomoucU Olomouce instalují nový most na trase budoucí cyklostezky. Zdroj: Statutární město Olomouc

Nová cyklostezka povede souběžně s koridorem železniční trati, přičemž překoná hned několik vodních toků. Stavba zasahuje do katastru celkem čtyř obcí. Pomoci má Olomouci, Štěpánovu a částečně i Chomoutovu. U Chomoutovského jezera se úsek napojí na stávající místní komunikaci.

Na financování cyklostezky za 88 milionů korun se podílí všechny dotčené obce společně. Investorem je Mikroregion Šternbersko. Celá trasa má být hotová nejpozději v listopadu.

„Část budované cyklostezky na území města má délku 736 metrů a přijde na 5,6 milionu korun. S náklady na její realizaci nám pomáhají dotace z IROP a Státního fondu dopravní infrastruktury,“ uvedl náměstek primátora Olomouce Tomáš Pejpek.

Jak Olomouc dodává v tiskové zprávě, součástí celé trasy je také větev cyklostezky k Hromovu dubu a k lávce přes Sitku, dokončené už v srpnu 2021, a dále až k mostu přes Oskavu. Délka cyklostezky podél železnice je 2,9 kilometru, délka větve k Hromovu dubu a lávce přes Sitku až k mostu přes Oskavu je 800 metrů.

„Trasa stezky tak ve výsledku umožní nejen bezpečné propojení mezi Černovírem a Štěpánovem včetně napojení Chomoutova, ale také přímé propojení s frekventovanou nadregionální cyklostezkou Hvězdná následným vybudováním podjezdu pro chodce a cyklisty pod železniční tratí,“ dodal Pejpek.

Tagy cyklostezka Olomouc
3 komentáře