Odešli ze staveb, dluží desítky milionů korun. Teď ex Raeder & Falge tvrdí, že ji napadli hackeři

Lávka v Chebu, jedna z nedokončených staveb Raeder & Falge. Foto: Raeder & FalgeLávka v Chebu, jedna z nedokončených staveb Raeder & Falge. Foto: Raeder & Falge

Firma si stěžuje na neúplné účetnictví od loňského podzimu, přesto v červnu změnila majitele.

Společnost RAF stavby (dříve Raeder & Falge), která není schopna dokončit řadu veřejných zakázek, věřitelé ji uhánějí o desítky milionů korun a jejímž jednatelem se stal důchodce v několika exekucích, dál odmítá sdělit, v jaké skutečné ekonomické situaci je. Na světě už je ale zdůvodnění.

Minulý týden firma na výzvu soudu zaslala dokument, podle kterého přišla o velkou část účetnictví loni při kybernetickém útoku. Zda je to pravda, nelze ověřit; firma to dokládá jen trestním oznámením policii. I když nemá část účetnictví, přesto v červnu změnila majitele.

Rekonstrukce digitálních dat

Firma dosud soudu nepředložila požadované informace. Nově tvrdí, že se nemůže dostat ke svým digitálním datům včetně účetních podkladů, kdy přístupová hesla jsou v držení společnosti @ Consulting, která údajně zajišťovala správu dat. Proč jsou přístupová hesla u jiné firmy, není z odpovědi jasné. „Rekonstrukce účetnictví a digitálních dat je dále zatížena tím, že společnost Dlužníka byla v roce 2021 napadena rozsáhlým hackerským útokem neznámého pachatele, kterým byl dlužník na dlouhou dobu zcela paralyzován a přišel téměř o všechna data, které se mu nikdy nepodařilo získat zpět. Celá věc byla také vyšetřována za strany Policie České republiky, nicméně z důvodu, že se nepodařilo zjistit totožnost pachatele, byla věc usnesením ze dne 26. 10. 2021 odložena,“ uvádí společnost. Soudu dodala jen seznam zaměstnanců.

Krajský soud v Ústí na Labem zatím vyhověl věřitelům a ustanovil firmě předběžného insolvenčního správce. Stala se jím společnost Institut pro řešení úpadku. Prvořadým úkolem předběžného správce má být podle soudu zjištění rozsahu a složení majetku dlužníka a jeho zabezpečení. „Dlužník má povinnost poskytnout insolvenčnímu správci při zjišťování majetkové podstaty všestrannou součinnost a dbát jeho pokynů,“ píše se v rozhodnutí soudu. Předběžný správce také přezkoumá účetnictví firmy a přesun podílů původních vlastníků Lubomíra Červinského a Martiny Červinské a také bude zjišťovat „rozsah a složení majetku dlužníka převedeného na RAFA BAU GROUP“.

Insolvenční řízení bylo zahájeno 1. srpna na návrh společnosti Ondřej – Meissner, další věřitelé se postupně přidávali.

Firma postupně zastavila práce na většině zakázek, veřejní investoři tak čelí situaci, kdy budou muset hledat nové zhotovitele pro dokončení zahájených staveb.

Tagy Raeder & Falge RAF Stavby
12 komentářů