Komplikace nejen pro dopravní stavby. Soud zahájil insolvenční řízení s firmou Raeder & Falge

Modernizace stanice Roztoky u Prahy. Foto: Správa železnicModernizace stanice Roztoky u Prahy. Foto: Správa železnic

Stavební firma modernizuje například nádraží v Roztokách nebo staví lávku v Chebu. Firma má od června majitele v Oceánii.

Řadu veřejných zadavatelů čekají nepříjemnosti s dokončením některých staveb. Krajský soud v Ústí nad Labem zahájil insolvenční řízení s firmou Raeder & Falge, která v posledních letech získala veřejné zakázky v řádech vyšších stovek milionů. Stavby v řadě případů již nabraly zpoždění.

Insolvenční řízení dnes zahájil soud na základě návrhu jednoho z dodavatelů firmy, společnosti Ondřej – Meissner. Dokládá to řadou faktur po lhůtě splatnosti v součtu v řádu milionů korun za několik zakázek, návrh obsahuje informace o nezaplacených fakturách pro řadu jiných firem.

Firma vznikla v roce 2011. Na webu se označuje jako rodinná stavební firma z Lovosic, jejíž tradice „se pojí s 28letou historií na trhu, protože vznikla odštěpením z firmy INSKY“. V červnu se stala jediným majitelem společnost Freight Logistic Group, jejíž majitel sídlí na Marshallových ostrovech.

Podle údajů ve výroční zprávě za loňský rok firma loni zaměstnávala přes 200 lidí. Při tržbách 611 milionů korun loni prodělala 32 milionů korun při obratu 695 milionů korun.

Stížnosti na dodržování termínů

Už dříve si zadavatelé stěžovali na problémy s termíny. Například Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje uvedla, že kvůli Raeder & Falge se protahuje oprava mostu v Kladně. „Firma dlouhodobě není schopna dodržet harmonogram prací daný ve smlouvě, a to ani přesto, že jsme intenzivně vyvíjeli tlak na urychlení prací a dokončení stavby v termínu,“ uvedla KSÚS na svém facebookovém profilu. Pražské městské části Radotín staví firma lávku přes Berounku. „Nový majitel přestal na tři týdny komunikovat se svými subdodavateli a zastavil stavební činnost na všech svých stavbách,“ uvedla městská část na svém facebookovém profilu.

Podle informací ve věstníku veřejných zakázek je největší akcí firmy modernizace stanice Roztoky u Prahy pro Správu železnic. Za tu Správa železnic zaplatí 204 milionů korun. „Stavba v Roztokách je téměř u konce, nástupiště a další smluvně určené objekty byly začátkem léta uvedeny do zkušebního provozu. Dokončovací práce dále pokračují v termínu, nástupnickou organizací po Raeder & Falge se stal další člen realizačního sdružení, společnost Rekultivace Ústí nad Labem,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

V segmentu dopravních staveb získala firma ještě například zakázku na stavbu lávky pro pěší přes nádraží v Chebu nebo lávky u Černé silnice přes Jizeru v Mnichově Hradišti. Má také řadu zakázek na rekonstrukce nemocnic.

Tagy Raeder & Falge
9 komentářů