Očekávání pražského letiště pro příští rok: patnáct milionů cestujících a návrat United

Boeing 767-300 společnosti United Airlines v Praze. Foto: Letiště PrahaBoeing 767-300 společnosti United Airlines v Praze. Foto: Letiště Praha

Prioritou je podle vedení letiště i obnovení letů z Číny a „intenzivně se jedná“ také v Indii.

Vedení Letiště Václava Havla Praha letos očekává odbavení celkem 13,6 milionu cestujících, příští rok pak má být atakována hranice 15 milionů. Na tiskové konferenci to dnes oznámil šéf letiště Jiří Pos. Podle něj by mělo příští rok dojít mimo jiné k obnovení některých letů do severní Ameriky.

Letošní letní sezona, která trvá od dubna do října, je podle Pose úspěšná; počet cestujících oproti loňsku vzrostl o pětinu. To také donutilo letiště vylepšit celoroční plán o zhruba 900 tisíc cestujících. „Nečekali jsme, že po loňském odletovém boomu poroste tak výrazně segment outgoingu i letos,“ řekl Pos.

Naopak brzdou rozvoje podle něj zůstává uzavřené nebe nad Ukrajinou, zákaz letů do Ruska a nedostatek kapacit u leteckých společností.

„Jsme s dopravci v každodenním kontaktu, bohužel zejména v Americe problém s kapacitami přetrvává,“ řekl Pos. Přesto očekává, že bude po několika planých prohlášeních příští rok obnovena linka United Airlines mezi Prahou a letištěm Newark v New Jersey u New Yorku. „Stejně tak zatím vidím pozitivní vývoj u Kanady a dopravce Air Transat,“ doplnil manažer.

O spojení na Newark a do Kanady přišla Praha s příchodem covidu. Jedinou pravidelnou linku do Ameriky tak letos zajišťuje navrátivší se Delta Air Lines (New York). Nejisté je zatím obnovení letů American Airlines do Filadelfie. „Více budeme vědět na podzim, kdy se nové linky definitivně potvrzují,“ dodal Pos.

Prioritou je podle něj také obnovení letů z Číny a „intenzivně se jedná“ také v Indii.

Nejsilnějším dopravcem na pražském letišti je společnost Smartwings, která v létě zajišťuje 34 procent provozu. Následuje Ryanair (14 %), easyJet, Wizz Air a Eurowings. Nejvíce cestujících míří do Londýna, mezi zeměmi vede Itálie. „Pozitivem je vysoká obsazenost letadel, která v průměru činí 89 procent,“ řekl Pos.

V minulém roce letiště odbavilo 10,7 milionu cestujících, rekordní byl poslední předcovidový rok 2019 (17,8 mil. cestujících).

Tagy letiště praha Letiště Václava Havla Praha
53 komentářů