Obrazem: Vestibul metra Na Knížecí prošel opravou za čtvrt miliardy, skončily sovětské eskalátory

Vestibul Na Knížecí ve stanici Anděl po rekonstrukci. Foto: Petr Hejna / DPPVestibul Na Knížecí ve stanici Anděl po rekonstrukci. Foto: Petr Hejna / DPP

Vestibul dostal podobný vzhled jako při otevření v roce 1985, zmizely nevzhledné stánky.

Dopravní podnik hl.m. Prahy (DPP) dnes po téměř jedenácti měsících otevřel kompletně zmodernizovaný vestibul Na Knížecí stanice metra Anděl. Akce za 259 milionů korun přinesla konec průsaků do stanice, rekonstrukci výstupů do uliční úrovně i nové eskalátory z nástupiště. Nové jsou rovněž podhledy, vestibul získal také energeticky úspornější LED osvětlení.

Zakázku získala sdružení firem Hochtief CZ a Syner, třetinu nákladů pokryje evropská dotace. Jde o další stanici metra, ve které skončily eskalátory sovětské výroby. Nahradily je nové od společnosti ThyssenKrupp s dopravním zdvihem 30 680 mm, sklonem 30° a dopravní rychlostí 0,75 m/s. DPP zbývá v celém systému metra vyměnit 46 dožívajících eskalátorů sovětské nebo československé výroby.

DPP zapojil do rekonstrukce i architektku metra Annu Švarc, se kterou se snažil vrátit vestibulu jeho původní podobu, jako když se otvíral. „Mysleli jsme na osvětlení, barvy i rozdělení prostoru, aby byl vestibul prostorný a vzdušný. V jeho čele jsme obnovili i skleněnou vitrínu, kde budou k vidění výstavy a další umění,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP. Z vestibulu zmizely nevzhledné obchodní stánky.

Jde o další stanici metra, která prochází proměnou. Před měsícem začaly práce na rekonstrukci stanice Jiřího z Poděbrad, do konce roku DPP plánuje zahájit rekonstrukci stropní desky včetně modernizace vestibulu stanice Florenc. „V plánu je Flora a Českomoravská. Abychom každou stanici zvládli modernizovat minimálně jednou za 30 let, musíme zahájit práce minimálně na dvou každý rok,“ dodal Scheinherr. Stanice Anděl (pod názvem Moskevská) byla otevřena v roce 1985.

DPP v rámci této investiční akce zmodernizoval nejen celý veřejný prostor vestibulu včetně eskalátorů či výstupů do uliční úrovně, ale především odstranil průsaky do stanice a zrekonstruoval také neveřejné a technické prostory v této části stanice. Modernizací prošel samotný eskalátorový tunel, napínací komora a strojovna eskalátoru, nákladní výtah, sdělovací technika, vytápění, vodovodní rozvody nebo přístřešky výstupů.

V celém vestibulu Na Knížecí jsou repasované nerezové obklady, nové podhledy z destiček METRO II ve stejném rastru jako původní, dále nové rozvody, elektroinstalace, vzduchotechnika, protipožární dveře, u výstupů odvodňovací žlábky i majáčky pro slabozraké. Vestibul dostal také nové, energeticky úspornější LED osvětlení, jehož liniové uspořádání nyní více odpovídá původnímu architektonickému návrhu stanice. Současně s modernizací DPP vybudoval i nové místnosti, jako např. rozvodnu osvětlení či sklad náhradních dílů pro eskalátory. Na závěr DPP opravil a vyčistil všechny kamenné obklady a dlažbu vestibulu, a opatřil je speciálním antigraffiti nátěrem.

V roce 2015 DPP ve stanici vybudoval bezbariérové zpřístupnění v podobě dvojice výtahů vedoucích z nástupiště do uliční úrovně. Opačný vestibul Anděl stejnojmenné stanice metra DPP zmodernizoval v letech 2017 a 2018 včetně eskalátorů.

Vyměněné eskalátory ve stanici AndělVestibul Na Knížecí ve stanici Anděl po rekonstrukci. Foto: Petr Hejna / DPPVestibul Na Knížecí ve stanici Anděl po rekonstrukci. Foto: Petr Hejna / DPPVestibul Na Knížecí ve stanici Anděl po rekonstrukci. Foto: Petr Hejna / DPPOtevření zmodernizovaného vestibulu stanice metra Anděl - Na Knížecí.Vestibul Na Knížecí ve stanici Anděl po rekonstrukci. Foto: Petr Hejna / DPPVestibul Na Knížecí ve stanici Anděl po rekonstrukci. Foto: Petr Hejna / DPPOtevření zmodernizovaného vestibulu stanice metra Anděl - Na Knížecí.
Tagy anděl Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Hochtief CZ Metro B Na Knížecí Syner
62 komentářů