Velká modernizace stanice metra Jiřího z Poděbrad začala, výluka přijde v lednu 2023

Zahájení modernizace stanice Jiřího z Poděbrad, (září 2021). Pramen: DPPZahájení modernizace stanice Jiřího z Poděbrad, (září 2021). Pramen: DPP

Modernizace začíná budováním výtahů, vyústění na povrch bude u Vinohradské ulice poblíž zastávky tramvaje.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes zahájil náročnou modernizaci stanice metra Jiřího z Poděbrad. Zakázku získalo koncem května sdružení firem Strabag a AŽD Praha s cenou 1,289 miliardy korun. Jde o jednu z největších investic DPP za poslední léta. Práce potrvají do konce února 2024, přičemž stanice bude zcela uzavřena deset měsíců od ledna do října 2023.

Modernizace je rozložena do tří etap: zbudování výtahů, opravu vestibulu a nástupiště a výměnu eskalátorů za nové. Stanice bude zcela uzavřena ve třetí etapě, kdy se budou měnit eskalátory.

Modernizace začíná budováním dvojice výtahů. První dopraví cestující z nástupiště do 60 metrů dlouhé přestupní chodby, na jejímž konci bude druhá dvojice výtahů, která cestující vyveze na povrch. Kolem výtahů budou kvůli protipožárním předpisům zbudována i úniková schodiště. Pro vyústění výtahů vybuduje DPP samostatný kiosek u Vinohradské ulice nedaleko zastávky tramvaje. S výměnou eskalátorů se začne, jakmile se bude blížit prorážka výtahové šachty do stanice. Přesné termíny výluky stanice se tak budou odvíjet i od geologické situace v místě stavby.

„Revitalizace stanice metra Jiřího z Poděbrad je v rámci oprav a rekonstrukcí stávající dopravní infrastruktury v metru letos největší investiční projekt Prahy a DPP,“ uvedl pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr.

Jiřího z Poděbrad se stane 47. plně bezbariérovou stanicí pražského metra. V pokročilé fázi projektování je také modernizace stanic Flora a Českomoravská. „Projektanti připravují bezbariérové zpřístupnění i pro stanice Křižíkova a Malostranská, a v neposlední řadě novou 62. stanici metra Depo Zličín,“ doplnil šéf DPP Petr Witowski.

Tagy dpp stanice metra Jiřího z Poděbrad
15 komentářů