Obrazem: Stavba koridoru v Praze pokročila, zastávka Eden začne sloužit od prosince

Stará trať přes Strašnice bude od prosince uzavřena, tamní zastávka zrušena.

Největší železniční stavba na území Prahy se blíží k významnému milníku. V prosinci s příchodem nového jízdního řádu (13. 12.) opustí vlaky stávající stopu a z Hostivaře do Vršovic začnou jezdit po nové trati. Zatímco vznikajícím terminálem Praha-Zahradní Město prozatím jen projedou, na zastávce Praha-Eden se vše chystá na jejich zastavování. Správa železnic zveřejnila na facebooku aktuální obrázky ze stavby, deník Zdopravy.cz je přináší s jejím souhlasem.

Na zastávce Eden už se pokládá dlažba na nástupištích. Pramen: Správa železnicPodchod pod  zastávkou Eden už je hotov. Dodělávají se podhledy, instalovat se bude osvětlení. Pramen: Správa železnicPohled z provizorní lávky na nádraží Vršovice. Pramen: Správa železnicNádraží Vršovice. Pramen: Správa železnicNová část podchodu nádraží Vršovice. Pramen: Správa železnicPohled na stanici Praha-Vršovice směrem od hlavního nádraží k Hostivaři. Pramen: Správa železnicNa Zahradním Městě vzniká nový dopravní terminál. Pod vlakovou částí budou zastávky tramvají a autobusů. Pramen: Správa železnicZahradní Město. Na vnějším nástupišti už se začalo s montáží podhledů. Pramen: Správa železnicTerminál Zahraní Město. Zleva výpravní hala, široký chodník pro cestující, pruh pro auta a více vpravo tramvajové koleje (na fotku se nevešly). Pramen: Správa železnicTerminál Zahradní Město. Chodník pro cestující. Nalevo je odbavovací hala a přímé přístupy na nástupiště (schody a eskalátory), v pilířích vpravo jsou výtahové šachty, za nimi pruh pro auta. Pramen: Správa železnicDoba zámkové dlažby na českých nádražích končí. Ve Vršovicích je už jiný typ dlažby. Foto: Zdopravy.cz / Jan SůraZastávka Eden, stav v březnu 2020. Foto: Správa železnicZastávka Eden, stav v březnu 2020. Foto: Správa železnicZastávka Strašnice v neděli 13. prosince 2020 osiřela. Pramen: IPR Praha/Jan MalýNový úsek 4. koridoru Vršovice - Hostivař. Pramen: Správa železnic

Napojení jihočeského koridoru na Prahu přinese velké změny v dálkové, příměstské i městské dopravě. Šestikilometrový úsek z Hostivaře k jižnímu portálu Vinohradského tunelu bude po dokončení čtyřkolejný a už od prosince se vyhne zastávce Praha Strašnice, která bude zrušena. Na opuštěné trati vznikne korzo a park, některé železniční prvky přitom budou zachovány.

Naopak nově vzniknou zastávky Zahradní Město a Praha-Eden, kompletní rekonstrukcí prochází nádraží Vršovice. Na Zahradním Městě vzniká přestupní uzel na MHD.

Celková výše nákladů je odhadována na 5,35 miliardy korun. Stavba probíhá od června 2018, hotovo má být za rok. Koridor buduje sdružení firem Metrostav, Swietelsky Rail CZ a SMP CZ.

Tagy Hostivař - Vršovice Správa železnic Vršovice - Hostivař zastávka Eden
127 komentářů