Nový život plecháčů. ČD Cargo jich převzalo prvních devět, nahradí laminátky

První Plecháč (ř. 242) v barvách ČD Cargo na vlečce společnosti ČMŽO v Přerově. Pramen: ČD CargoPrvní Plecháč (ř. 242) v barvách ČD Cargo na vlečce společnosti ČMŽO v Přerově. Pramen: ČD Cargo

ČD Cargo chce lokomotivy řady 242 vybavit evropským zabezpečovačem ETCS.

Nákladní dopravce ČD Cargo získal do svého vozového parku novou řadu lokomotiv. Jde o „staré známé“ stroje řady 242, kterým se dostalo přezdívky plecháč. ČD Cargo je přebírá od mateřských Českých drah, neboť plecháče jsou v osobní dopravě nahrazovány novými jednotkami RegioPanter.

ČD Cargo prozatím převzalo od ČD devět lokomotiv řady 242. Dopravce u nich plánuje revizní opravy různého stupně (R1-R3) dle potřeby, první lokomotivu (242.234) po opravě a ve firemním laku převzal minulý týden od opravárenské společnosti ČMŽO. Zamířila do střediska v Českých Budějovicích.

„Ve druhé polovině letošního roku se předpokládá převzetí dalších nejméně 18 lokomotiv, cílový stav je pak okolo 30 až 35 těchto lokomotiv,“ sdělil deníku Zdopravy.cz ředitel odboru podpory prodeje Michal Roh. Cena je podle něj u každé lokomotivy odlišná a ČD Cargo ji nebude sdělovat.

Plecháče mají podle Roha u ČD Cargo nahradit lokomotivy řady 230 (laminátky), které budou nadále sloužit pro přepravy v zahraničí u dceřiných společností CD Cargo Hungary a CD Cargo Adria. „S plecháči se setkáme na všech vnitrostátních tratích se střídavou proudovou soustavou,“ dodal Roh. ČD Cargo chce také plecháče vybavit zabezpečovačem ETCS.

První Plecháč (ř. 242) v barvách ČD Cargo na vlečce společnosti ČMŽO v Přerově. Pramen: ČD CargoLokomotiva 242 (Plecháč), osobní vlak České Budějovice - Tábor (polovina června 2022). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLokomotiva řady 242 (Plecháč). Pramen: České dráhyLokomotiva 242 "plecháč" na přejezdu bez závor v Hrdějovicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLaminátka ČD Cargo. 
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářČeské laminátky v Gmündu.
Autor: Zdopravy.cz/Ondřej KubalaVlak ČD Cargo Marie Terezie.
Autor: ČD CargoJihočeský RegioPanter, nádraží České Budějovice, červen 2022. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektrická jednotka Moravia. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Řada 242 sloužila v regionální osobní dopravě na jihu Čech a na jihu Moravy. V Jihočeském kraji přišel jejich konec loni po dodávce deseti nových RegioPanterů a následném dokončení koridoru v úseku Soběslav – Doubí, na jihu Moravy přišel soumrak plecháčů v posledních měsících s postupně dodávanými jednotkami Moravia (RegioPanter). Celkem měly České dráhy zhruba 50 plecháčů.

Zhruba deset si jich hodlají zatím nechat, neboť stále slouží v dálkové dopravě na rychlíkové lince R11 Plzeň – České Budějovice – Jihlava – Brno, a to přibližně do konce roku 2025. Lokomotivy zůstanou na provozním pracovišti v Plzni a případně poslouží i jako záloha v regionální dopravě v Plzeňském a Jihočeském kraji.

Tagy ČD Cargo České dráhy lokomotiva 242 Plecháč
155 komentářů