Nový polský rekord. Griffin dosáhl rychlosti 240 km/h

Lokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Lokomotivy pro PKP Intercity mají jezdit i v Česku.

Polský výrobce kolejových vozidel Newag dosáhl nového národního rychlostního rekordu. Lokomotiva E4MSUa-001 nazývaná jako Griffin dosáhla v noci z 19. na 20. 10. rychlosti 240 km/h.

Newag o tom informoval na sociálních sítích. K pokoření rekordu došlo severovýchodně od Katovic u dopravny Góra Włodowska na koridorové trati CMK.

Jde o jednu z patnácti lokomotiv na 200 km/h, kterou Newag dodá polskému dopravci PKP Intercity. Hodnota zakázky je 388 milionů zlotých (zhruba 2 miliardy korun).

Nová lokomotiva Newag Griffin na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová lokomotiva Newag Griffin na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová lokomotiva Newag Griffin na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity na 200 km/h. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity. Foto: Newag

Nová čtyřnápravová lokomotiva měří 19,9 metru, váží 89 tun. Maximální výkon je 6,5 MW. Všech patnáct lokomotiv má být dodáno do roku 2025, první bude v provozu příští rok. Od výrobce má označení E4MSUa.

Lokomotivy budou nakonec schváleny pro šest zemí, díky čemuž budou provozovat vozové vlaky nejen na polské, ale i evropské železniční síti. Podle dohody bude muset výrobce získat povolení k provozu vozidel v Polsku, Německu, Rakousku, České republice, Slovensku a Maďarsku. V Česku se mají objevit u vlaků mezi Varšavou a Vídní, PKP s nimi počítá také na spojích do Německa.

Tagy E4MSUa newag Newag Griffin
68 komentářů