Nové omezení na D5. U Plzně začne oprava cementobetonových desek

Dálnice D5. Foto: ŘSDDálnice D5. Foto: ŘSD

Provoz ve směru od Rozvadova bude veden jedním pruhem.

Ředitelství silnic a dálnic omezí v pondělí na týden provoz na dálnici D5 mezi 90. a 108. kilometrem, tedy zhruba mezi exity Sulkov a Ostrov. Důvodem je oprava poškozených cementobetonových desek.

„Účelem opravy je zajištění bezpečnosti a odstranění desek, které jsou v havarijním stavu,“ řekl Adam Koloušek z týmu komunikace ŘSD. V místě prací bude provoz vždy veden jen jedním jízdním pruhem. Oprava bude probíhat v jízdním pásu ve směru od Rozvadova na Plzeň, práce skončí 23. října.

Jde o další opravu části dálnice postavené v roce 1997. Letos se měnily desky mezi 137. až 144. kilometrem. Oprava není plošná, ale jde vždy o určitá místa, která jsou v nejhorším stavu. Desky jsou narušené hlavně nákladní dopravou i tepelnou roztažností, kdy se ve vedru drtí mezi sebou. Opravované úseky už podle diagnostiky nebylo možné udržovat opravami výtluků a výspravami. Na stránkách ŘSD jsou přesné termíny, kdy se budou opravovat desky v jednotlivých částech celého úseku.

Vyměňují se původní desky. Dálnice z Plzně do Rozvadova o délce zhruba 70 kilometrů byla otevřena v roce 1997. Znovu se tam pokládají cementobetonové desky se speciálním rychle tuhnoucím železobetonem, které by měly vydržet dalších 25 let. V opravovaném úseku projíždí kolem 30 000 vozidel denně, z toho je průměrně 12 000 kamionů.

Tagy D5 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
10 komentářů