Nová výhybna Bartoušov za 170 milionů má zkrátit dobu jízdy mezi Nymburkem a Jičínem

Dopravna Bartoušov. Pramen: Správa železnicDopravna Bartoušov. Pramen: Správa železnic

Správa železnic vypsala výběrové řízení, ve kterém hledá zhotovitele nové výhybny Bartoušov na trati 061 Nymburk – Jičín. Výhybna s

Správa železnic vypsala výběrové řízení, ve kterém hledá zhotovitele nové výhybny Bartoušov na trati 061 Nymburk – Jičín. Výhybna s předpokládanými náklady 170 milionů korun má zkrátit jízdní dobu mezi Nymburkem a Jičínem o 10 až 13 minut.

Výstavba je naplánovaná od května do prosince letošního roku. Největší vliv na provoz bude mít šedesátidenní nepřetržitá výluka během září a října. V úseku Kopidlno – Jičín budou vlaky nahrazeny autobusy.

Po dokončení přestavby se budou moci vlaky křižovat v dosavadní dopravně Bartoušov. Křižování osobních vlaků se tak přesune ze stanice Kopidlno do nově vybudované výhybny. Výstup a nástup cestujících bude v Bartoušově možný až za výhybkami ve směru na Jičín, kde vznikne zastávka s názvem Žitětín.

„Přesunem křižování se výrazně zkrátí pobyt vlaků ve stanici Kopidlno, které zde nebudou muset čekat na protijedoucí spoj. Dojde tak k významnému zefektivnění a zatraktivnění stávající železniční osobní dopravy, což bude mít pozitivní vliv i na další navazující spoje v rámci Královéhradeckého, Libereckého a Středočeského kraje,“ napsala Správa železnic v tiskové zprávě.

Tagy Správa železnic Top trať Nymburk - Jičín výhybna Bartoušov
108 komentářů