Po hlavním nádraží se v Plzni dočká rekonstrukce i Jižní Předměstí. SŽ vypsala tendr

Stanice Plzeň-Jižní Předměstí. Pramen: Správa železnicStanice Plzeň-Jižní Předměstí. Pramen: Správa železnic

Bývalá příjezdová budova na nádraží Plzeň-Jižní Předměstí, která bude nyní předmětem rekonstrukce, byla otevřena pro veřejnost v roce 1921.

Po velké rekonstrukci budovy hlavního nádraží by se do tří let měla v Plzni vyloupnout do původní krásy i další nádražní budova, a to ve stanici Jižní Předměstí. Správa železnic (SŽ) aktuálně vypsala na její opravu tendr, předpokládaná cena je 85 milionů korun. Práce by měly začít ještě letos.

Práce zahrnou opravu střechy a fasády, výměnu oken a dveří a také úpravu veřejně přístupných prostor. Pro zajištění bezbariérového přístupu se vybuduje výtah, který propojí odbavovací halu s nástupišti, v jejichž úrovni vzniknou nová veřejná WC. Nainstaluje se i nový informační a orientační systém.
Stavba bude rozdělena do tří etap, hotovo by mělo být na začátku roku 2027.

Bývalá příjezdová budova na nádraží Plzeň – Jižní Předměstí, která bude nyní předmětem rekonstrukce, byla otevřena pro veřejnost v roce 1921. Hlavním důvodem pro její výstavbu byl rostoucí počet cestujících, především dělníků dojíždějících vlakem za prací v okolních továrnách. Byla postavena v novorenesančním slohu a doplnila starší secesní budovu z roku 1905, která stála na opačné straně dnešní Koperníkovy ulice a následně sloužila jako odjezdová budova.

Budova se měla podle původních plánů opravovat už v letech 2021–2023, opravy byly ale odloženy.

Stanice Plzeň-Jižní Předměstí. Pramen: Správa železnicStanice Plzeň-Jižní Předměstí. Pramen: Správa železnicNádraží Plzeň jižní předměstí, foto: České dráhyStanice Plzeň-Jižní Předměstí. Pramen: Správa železnic
Tagy Plzeň-Jižní Předměstí Správa železnic
35 komentářů