Nová tramvaj pro Plzeň je na kolejích, čeká ji nejprve zkušební provoz bez cestujících

Přeprava tramvaje 40T do vozovny Slovany v Plzni. Foto: APB - PlzeňPřeprava tramvaje 40T do vozovny Slovany v Plzni. Foto: APB - Plzeň

Tramvaj začne jezdit po ulicích Plzně v srpnu.

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) začnou se zkušebním provozem nové tramvaje 40T (ForCity Smart Plzeň) od Škody Transportation. Po přesunu tahačem minulý týden je již tramvaj na kolejích v tramvajové vozovně Slovany a čeká ji povinných 20 tisíc kilometrů bez cestujících.

„Od začátku srpna začne tramvaj vyjíždět do ulici Plzně s cílem ověřit funkčnost jednotlivých komponent. Před zahájením provozu s cestujícími tramvaj musí nejprve úspěšně zvládnout zkušební provoz bez cestujících,“ uvedly PMDP na svých facebookových stránkách.

PMDP mají u Škody objednané dvě tramvaje s opcí na dodávku až dalších dvaceti kusů. Velkokapacitní tramvaje nazvané ForCity Smart Plzeň jsou tříčlánkové, obousměrné a plně nízkopodlažní. Měří 29 metrů, pojmou 185 cestujících, z toho 64 sedících. Vozidla budou plně klimatizována, na každé straně je pět dvoukřídlých dveří. Skelet čela vozidla je navržen tak, aby v případě nehody více chránil řidiče a cestující. Stanoviště řidiče poskytuje lepší výhled a pohodlnější řízení. Jedna tramvaj vyjde na 55 milionů korun. Dodávka nabrala téměř roční zpoždění.

Tramvaje mají plně otočné podvozky a nízké nápravové tlaky, které jsou šetrné ke kolejovému svršku. Vozidla budou také vybavena nejmodernějšími informačními systémy, kamerami a dalšími inovacemi. Celá zakázka má být hotová v roce 2023. Podobný typ tramvají má jezdit také v Brně a Ostravě, vychází z koncepce tramvají vyvinutých ve Finsku (Transtech Artic Tram).

 

Přeprava tramvaje 40T do vozovny Slovany v Plzni. Foto: APB - PlzeňPřeprava tramvaje 40T do vozovny Slovany v Plzni. Foto: APB - PlzeňPřeprava tramvaje 40T do vozovny Slovany v Plzni. Foto: APB - PlzeňPřeprava tramvaje 40T do vozovny Slovany v Plzni. Foto: APB - PlzeňTramvaj Škoda ForCity Smart Plzeň. Foto: PMDPNová tramvaj Škoda ForCity Smart pro Plzeň. Pramen: Škoda TransportationNová tramvaj Škoda ForCity Smart pro Plzeň. Pramen: Škoda TransportationNová tramvaj Škoda ForCity Smart pro Plzeň. Pramen: Škoda TransportationNová tramvaj Škoda ForCity Smart pro Plzeň. Pramen: Škoda TransportationInteriér tramvaje ForCity Smart pro Plzeň. Foto: Škoda TransportationInteriér tramvaje ForCity Smart pro Plzeň. Foto: Škoda TransportationInteriér tramvaje ForCity Smart pro Plzeň. Foto: Škoda Transportation
Tagy Plzeňské městské dopravní podniky PMDP Škoda 40T Škoda ForCity Smart Plzeň Škoda Transportation
47 komentářů