Plzeň objednala další tramvaje EVO2, pět jich dodají z Krnova do konce roku

Nová tramvaj EVO2 pro Plzeň. Foto: PMDPNová tramvaj EVO2 pro Plzeň. Foto: PMDP

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) dnes uzavřely s Krnovskými opravnami a strojírnami dílčí smlouvu na dodání dalších 5 tramvají typu

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) dnes uzavřely s Krnovskými opravnami a strojírnami dílčí smlouvu na dodání dalších 5 tramvají typu EVO2. Dodány by měly být ještě letos.

Kontrakt, který vyplývá z rámcové smlouvy na celkem šestnáct tramvají z roku 2017, oznámily PMDP v tiskové zprávě. V Plzni jezdí už celkem devět, na konci roku jich bude 14. PMDP mají možnost objednat ještě další dvě tramvaje.

Tyto zcela bezbariérové středněkapacitní tramvaje postupně nahrazují první generaci částečně nízkopodlažních tramvají typu Astra, oproti kterým nabídnou více míst k sezení i stání, více prostoru pro kočárky a cestující na vozíku, tišší provoz či například USB konektory pro dobíjení mobilních telefonů,“ řekl Roman Zarzycký, 1. náměstek primátora a předseda představenstva PMDP.

Koncepce tramvají EVO2 přispívá ke snížení provozních nákladů a je také šetrnější k traťovému svršku. Nové tramvaje, které mohou přepravovat až 170 cestujících, budou nasazovány zejména na linku 1. Tramvaje mají na dveřích čidla, která mají pomoci zajištění tepelného komfortu. V případě, že čidla nezaznamenají po dobu pěti vteřin žádný pohyb, tak se dveře automaticky zavřou. Pokud je tedy tento systém aktivovaný, je zajištěno, že vůz nestojí v zastávce zbytečně s otevřenými dveřmi.

„Prostorná, přehledná a klimatizovaná kabina řidiče zajišťuje optimální výhledové poměry vně vozidla. Obsluha má k dispozici dostatečný trakční výkon, který zabezpečuje dynamičnost jízdy tramvaje. V neposlední řadě je použit vnější a vnitřní kamerový systém, který zajišťuje řidiči reálný situační přehled. Pro omezení vandalismu jsou vnitřní kamery také napojeny na systém, který využívá městská policie,“ říká Jiří Ptáček, generální ředitel PMDP.

Tramvaj vyrábí Krnovské opravny a strojírny, jeden vůz vyjde na 32,75 milionů korun.

 

Tagy EVO2 Krnovské opravy a strojírny Plzeň Plzeňské městské dopravní podniky PMDP
14 komentářů