Nezničitelné aerolinky. Ztrátovou Alitalii vláda nejspíše opět znárodní, aby mohla létat dál

Boeing 777 společnosti Alitalia. Foto: AlitaliaBoeing 777 společnosti Alitalia. Foto: Alitalia

Nekonečný příběh aerolinek, které i v době největšího leteckého boomu prodělávaly, má další pokračování. Italská vláda plánuje, že znárodní Alitalii,

Nekonečný příběh aerolinek, které i v době největšího leteckého boomu prodělávaly, má další pokračování. Italská vláda plánuje, že znárodní Alitalii, aby italský státní dopravce mohl dál létat.

Rozhodla o tom tento týden italská vláda. Itálie se snaží dlouhodobě najít pro Alitalii investora, po vypuknutí pandemie koronaviru je ale jasné, že jediným možným investorem může být už jen stát. Pomoc Alitalii je součástí balíčku ekonomických reforem, které vláda představila.

Vláda chystá vytvoření nové společnosti, která bude plně pod kontrolou buď ministerstva hospodářství a financí nebo státní firmou. Zatím vláda rozhodla o pomoci ve výši 600 milionů eur pro celý letecký sektor v zemi, v praxi hlavně pro Itálii.

Alitalia je vytrvalým příjemcem státních podpor, dlouhodobě se firmu nepodařilo dostat ze ztrát. Naposledy v prosinci loňského roku získala 400 milionů eur překlenovací úvěr, opět s podmínkou, že jde už o poslední pomoc. Firma prodělává kolem 300 milionů eur za rok.

Letos v Itálii už ukončila provoz společnost Air Italy, trh si z velké části postupně rozebrali nízkonákladoví hráči, zejména Ryanair a easyJet.

Tagy Alitalia
20 komentářů