Italská vláda v červnu převezme kontrolu nad aerolinkami Alitalia

Boeing 777 společnosti Alitalia. Foto: AlitaliaBoeing 777 společnosti Alitalia. Foto: Alitalia

Italská vláda v červnu převezme plnou kontrolu nad aerolinkami Alitalia. Informoval o tom tamní ministr průmyslu Stefano Patuanelli, podle kterého

Italská vláda v červnu převezme plnou kontrolu nad aerolinkami Alitalia. Informoval o tom tamní ministr průmyslu Stefano Patuanelli, podle kterého by letecká společnost jinak kvůli koronavirové krizi zkrachovala. Alitalia je od května 2017 pod zvláštní správou. Paralýza leteckého odvětví vlivem pandemie nemoci covid-19 jen završila vleklé problémy firmy, jíž chtěla italská vláda původně prodat soukromým investorům.

Někdejší italské národní aerolinky vznikly krátce po druhé světové válce. Za 70 let své existence byl podnik v zisku jen párkrát, navzdory několika reorganizacím a finančním injekcím.

Patuanelli parlamentnímu výboru pro dopravu řekl, že vláda založí na počátku června novou společnost, která převezme 100 procent problematických aerolinií. „V letce nové Alitalie bude přes 90 strojů v porovnání s nynějšími 113 letadly,“ uvedl ministr průmyslu.

Před týdnem sdružení IATA aktualizovalo svůj odhad letošních ztrát leteckých společností. Aerolinky podle něj přijdou kvůli pandemii o více než polovinu příjmů – celkem na tržbách ztratí asi 314 miliard dolarů (přes osm bilionů Kč). IATA kvůli hospodářskému útlumu a přetrvávajícím omezením očekává, že příjmy z přepravy pasažérů ve srovnání s loňským rokem klesnou o 55 procent.

Tržby Alitalie podle Patuanelly tento rok dosud klesly o 87,5 procenta.

ČTK

Tagy Alitalia
9 komentářů