Alitalia musí vracet státní půjčku 900 milionů eur, její nástupce ITA může odstartovat

Airbus A319 společnosti Alitalia. Foto: TJDarmstadt / Flickr.comAirbus A319 společnosti Alitalia. Foto: TJDarmstadt / Flickr.com

Nový dopravce ITA přichází na trh, který ovládli nízkonákladoví dopravci.

Nekonečný příběh Itálie a jejího podnikání v letecké dopravě může mít další kapitolu. Evropská komise schválila státní investici ve výši 1,35 miliardy eur (zhruba 34 miliard korun) do nových aerolinek Italia Trasporto Aereo (ITA).

Má jít o nástupce dlouhodobě ztrátové letecké společnosti Alitalia. Ta je držitelem světového rekordu v přežití: dopravce dvacet let nevydělal, přesto svůj provoz udržel. Další pomoc dopravci ale už byla nelegální, rozhodla Evropská komise.

I když jsou nové aerolinky následovníkem Alitalie, Evropská komise ve svém rozhodnutí uvedla, že mezi Alitalií a novým dopravcem je jasný předěl. „Itálie prokázala, že její investice do ITA odpovídá podmínkám, které by přijal soukromý investor,“ uvedla v prohlášení místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, která má na starosti dodržování pravidel hospodářské soutěže.

ITA má vzlétnout poprvé s cestujícími 15. října. Přichází na trh, který neschopností Alitalie obsadili především nízkonákladoví hráči, zejména Ryanair, easyJet a Wizz Air. „Jakmile ITA zahájí činnost, je na Itálii a vedení ITA, aby této příležitosti jednou provždy využily. A my se budeme nadále snažit zajistit spravedlivou hospodářskou soutěž v evropském leteckém odvětví,“ dodala Vestagerová.

Pro ITA je zásadní zprávou, že nemusí platit státní úvěr ve výši 900 milionů eur, který získala ještě Alitalia na další krytí svých ztrát. Ten označila Evropská komise za nelegální podporu. Vzhledem k tomu, že je Alitalia od roku 2017 v insolvenci, není jasné, z čeho Alitalia úvěr splatí. Pravděpodobným scénářem bude, že stát z peněz do Alitalie neuvidí ani cent.

ITA má odstartovat svůj provoz se zhruba polovinou letadel Alitalie. Značka Alitalia bude prodána.

Tagy Alitalia Evropská komise ITA Itálie
8 komentářů