Nevábný propustek u libereckého nádraží zmizí, bude z něj kulturnější podchod

Podchod pod libereckým nádražím. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPodchod pod libereckým nádražím. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Proměna má začít příští rok, nevyžádá si zastavení provozu.

Správa železnic začala soutěžit společně s Libercem zhotovitele, který promění propustek na jižním zhlaví libereckého nádraží v civilizovanější podchod. Odhadovaná cena je 63 milionů korun.

Propustek již nyní slouží jako podchod mezi ulicemi Doubská a 28. října, denně ho využije podle údajů města přes 500 lidí. V termínech událostí v místní aréně podstatně více, spojuje sportovní areály v této části s největším sídlištěm v Liberci. Svým vzhledem nepatří mezi nejatraktivnější místa ve městě.

Společně s městem nyní předpokládáme, že práce na přeměně propustku začnou s novou stavební sezónou, to znamená v průběhu března. Kompletně hotovo potom bude nejpozději do poloviny následujícího roku (2025),“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Loni Správa železnic uváděla zahájení v letošním roce.

Přístup k podchodu má být nově bezbariérový, propustek bude rozšířen na pět metrů. Oficiálně leží propustek na trati Liberec – Stará Paka, jezdí přes něj ale také všechny vlaky na Tanvald a Českou Lípu. Náklady na stavbu se rozdělí mezi Správu železnic a město. „Zjednodušeně lze říci, že město bude financovat přeložky sítí, navazující chodníky, pochozí povrchy propustku, osvětlení a rampu pro bezbariérový přístup,“ řekla mluvčí Liberce Jana Kodymová. Smlouva řeší konkrétní rozdělení plateb nákladů za jednotlivé stavební objekty.

Podle Gavendy jsou stavební práce naplánovány do dvou etap. Omezení se bude týkat vždy pouze části kolejiště, stavba nevyžaduje zavádění náhradní autobusové dopravy. „Přestavba propustku na podchod nepřeruší provoz na železnici a nebude kvůli ní potřeba zavádět náhradní autobusovou dopravu. Podle aktuální fáze stavby se vyloučí vždy jen vybrané části staničních kolejí,“ dodal Gavenda.

Podchod pod libereckým nádražím. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPodchod pod libereckým nádražím. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPodchod pod libereckým nádražím. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy liberec podchod pod libereckým nádražím Správa železnic
27 komentářů