Nejezděte do Jizerek autem, radí Liberecký kraj. Do Bedřichova pošle více autobusů

Autobus DPMLJ v Bedřichově. Foto: Liberecký krajAutobus DPMLJ v Bedřichově. Foto: Liberecký kraj

Kraj má obavy z dalšího víkendového kolapsu na silnicích do Jizerských hor.

Liberecký kraj navýší o víkendech kapacitu autobusů z Liberce do jizerskohorského Bedřichova až na dvojnásobek. Chce současně přesvědčit řidiče, aby vůbec autem do Jizerských hor nejezdili.

Jde o reakci na dopravní kolaps, který nastal o víkendu. Policie musela kvůli přívalu řidičů i jejich neukázněnosti při parkování na silnici příjezd do Bedřichova a také na Smědavu dočasně uzavřít. „Nápor řidičů byl tak enormní, že tomu nešlo čelit,“ řekl náměstek hejtmana Jan Sviták.

Kraj se snaží přesvědčit řidiče, aby nechali auto v Liberci a pokračovali dál autobusem. Zatím ale ne úplně úspěšně. Už předloni v zimní sezóně došlo k navýšení autobusů, řada lidí má ale ještě v podvědomí situace z minulosti, kdy se do autobusu ani nevešli. Letos takové situace nenastávají. „I při neposílených spojích využíváme autobusy zhruba z poloviny,“ dodal Sviták. Pokud se podle něj lidé chtějí kolonám a dlouhému čekání vyhnout, mají lidé použít autobusy. I těm ale hrozí potíže: o víkendu několik z nich při kolapsu dopravy uvízlo před Bedřichovem.

Zavřené sjezdařské areály a další omezení v kombinaci s prací z domova letos způsobují velký zájem o návštěvy Jizerských hor jak kvůli běžkám, tak například sáňkování. Velmi často je například centrální parkoviště v Bedřichově plné i během všedního dne, což v minulosti nebylo před vypuknutím jarních prázdnin zvykem. Díky sněžení v minulých dnech jsou přitom například na běžky přístupné i níže položené lyžařské areály. Například od dnešního dne jsou plně v provozu běžecké lyžařské stopy ve Vratislavicích nad Nisou. „Všichni bohužel míří jen do známých středisek,“ dodal Sviták.

Tagy Bedřichov Jizerské hory Liberecký kraj Top
125 komentářů