Plno, nejezděte. Nové tabule mají bránit víkendovým kolapsům v Bedřichově

Nový informační systém pro Bedřichov a Janov nad Nisou. Foto: Liberecký krajNový informační systém pro Bedřichov a Janov nad Nisou. Foto: Liberecký kraj

První víkend ukázal, že zařízení je funkční, ale řidiči zákazy nerespektují.

Návštěvnici jizerskohorských lyžařských středisek Bedřichov a Janov nad Nisou budou nyní varováni ještě před vjezdem do obce, zda najdou místo na zaparkování, nebo se mají otočit.

V oblasti začal fungovat nový informativní dopravně-provozní systém, který vznikl jako společný projekt Libereckého kraje s obcemi Bedřichov a Janov nad Nisou, většinu zaplatila evropská dotace. Hned první víkend ostrého provozu ukázal ale slabinu systému: řidiče, kteří nevědí, jak vypadá značka zákaz vjezdu.

Celý projekt vyšel na necelých 12 milionů korun, dodavatelem byla společnost Cross Zlín. Projekt má řidičům včas ukázat, jak jsou parkoviště plná, a v případě přeplněnosti je přesměruje jinam. V rámci projektu má vzniknout i web a aplikace s informace o dopravní situaci.

Lidí na běžkách přibylo. Ještě je naučit platit za údržbu stop. V lesích jsme jen hosty, říká šéf rolbařů

Je to skvělá zpráva pro všechny návštěvníky Jizerských hor, kteří míří k nám do Bedřichova. Díky novému systému se mohou lépe orientovat cestou ze všech směrů – od Jablonce nad Nisou, Tanvaldu, Liberce i Frýdlantu. Hlavní podrobné informační tabule jsou umístěny přímo v obci Bedřichov, na České Chalupě a ve Mšeně na Janovské. Návštěvník uvidí aktuální stavy parkovišť také na webu. Výhodou systému je jeho možné doplnění nebo rozšíření v případě potřeby,“ řekl Petr Holub, starosta obce Bedřichov.

Ovládání přes mobil

Minulý víkend musela i přes spuštění nového systému musela příjezd do Bedřichova zakázat policie. Důvod byl jednoduchý: řada řidičů nerespektovala zákaz vjezdu, který byl na informačních tabulích kvůli přeplněnosti parkovišť.

Vítáme, že návštěvníci budou mít díky dopravně provoznímu systému přehlednější informace o volných parkovacích místech v oblasti Bedřichova a Janova nad Nisou. Zároveň to bude i velký pomocník pro naši obecní policii a Policii ČR v době, kdy dojde k naplnění parkovacích kapacit a je potřeba regulovat dopravu. Dovolil bych si požádat návštěvníky, aby informace ze systému využívali nejen k informacím o volných místech, ale aby respektovali i případnou změnu dopravního značení. Pomůžou tím sami sobě k rychlejšímu nalezení volného místa k zaparkování,“ dodal Daniel David, starosta obce Janov nad Nisou.

Zodpovědné osoby mohou se systémem pracovat přes mobilní telefon. „Výhodou také je, že celý systém je připraven na případné budoucí rozšíření dalších blízkých lokalit,“ řekl Ivo Gajdošík ze společnost Cross Zlín.

Nový informační systém pro Bedřichov a Janov nad Nisou. Foto: Liberecký krajNový informační systém pro Bedřichov a Janov nad Nisou. Foto: Liberecký krajNový informační systém pro Bedřichov a Janov nad Nisou. Foto: Liberecký krajNový informační systém pro Bedřichov a Janov nad Nisou. Foto: Liberecký kraj
Tagy Bedřichov Janov nad Nisou Jizerskohorská magistrála Liberecký kraj
60 komentářů