Nejezděte, není kde zaparkovat. Jizerskohorský Bedřichov a Janov dostanou nový informační systém o stavu dopravy

Nová otočka na Maliníku. Foto: Liberecký krajNová otočka na Maliníku. Foto: Liberecký kraj

Informační systém má eliminovat popojíždění aut hledajících parkování.

Liberecký kraj zaplatí necelých 12 milionů korun za vybudování nového informativního dopravně-provozního systém pro jizerskohorské obce Bedřichov a Janov nad Nisou. Jeho cílem je informovat návštěvníky stavu dopravy či možnostech parkování. Zejména v zimě dochází v Bedřichově k pravidelným dopravním kolapsům.

Radní vybrali dodavatelem systému společnost CROSS Zlín, hotovo má být ještě letos.

Cílem systému bude zejména informovat řidiče a návštěvníky Bedřichova a Janova o dopravní situaci a možnostech parkování v těchto místech. Kupříkladu obec Bedřichov je významná turistická a sportovní lokalita a rádi bychom dali tamní dopravě větší řád. Chceme například eliminovat popojíždění automobilů, které hledají místo na zaparkování. Systém bude také umět ještě před obcí efektivně odklánět dopravu, a to především v době maximální zaplněnosti parkovišť,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Řidiči budou informování prostřednictvím webu obce, v časech konání významných sportovních akcí pak systém může plnohodnotně nahradit stávající dopravní značení zakazující vjezd do obce. „Vše budeme navíc vyhodnocovat a optimalizovat tak, aby v budoucnu byly příjezd a parkování v Bedřichově a Janově pro řidiče co nejpohodlnější,“ uzavřel Sviták.

Tagy Bedřichov Liberecký kraj
79 komentářů